Amerikanci cijene Bushov karakter, dvoje oko politike

MNOGI Amerikanci vide predsjednika Busha kao snažnoga vođu, ali su dvojbe oko njegove politike dovele da se birači podijele gotovo po pola oko pitanja hoće li ga izabrati i po drugi put, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja Los Angeles Timesa.

Timesovo istraživanje pokazuje da je američko biračko tijelo samo godinu dana prije predsjedničkih izbora 2004. podijeljeno na isti način kao što je bilo kada je Bush pobijedio Ala Gora 2000.

Na pitanje zaslužuje li Bush biti ponovno izabran 42 posto anketiranih birača je odgovorilo da, a 46 posto ne, pri čemu je dopuštena pogreška +/- 3 posto.

Na pitanje je li vjerojatnije da će podržati Busha ili nekog kandidata demokrata na izborima 2004. birači su se opet podijelili s 38 posto za Busha i 42 posto protiv. Konkretni demokratski kandidati za predsjednika su, međutim, uglavnom nepoznati američkim biračima.

Ukupno 54 posto anketiranih Amerikanaca kaže da Bush dobro obavlja posao predsjednika, ali polovica kaže da Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru. Amerikanci najviše, s 59 posto, odobravaju kako se Bush nosi s terorizmom, ali sve manje kako radi posao u Iraku koji ne odobrava 51 posto ispitanih.

Rezultati istraživanja upućuju na to da birači općenito pozitivno ocjenjuju Bushove osobine poput dopadljivosti, sposobnosti vođenja i poštenja, ali imaju dvojbi oko njegove politike i njezina utjecaja na SAD.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara