Amerikanci godišnje bace 36 milijardi tona hrane, pokazuje najnovije istraživanje
Foto: 123rf
AMERIKANCI godišnje bace oko 36 milijardi tona hrane, pokazuje istraživanje koje je danas objavljeno na znanstvenom dnevniku PLOS ONE. Ono što je istraživače sa sveučilišta Ohio State najviše začudilo jest činjenica da ih polovica uopće nije svjesna koliki je problem bacanje hrane.
Štoviše, većina sudionika istraživanja smatra da je bacanje namirnica koje smatraju kvarljivima nekoliko dana nakon isteka roka trajanja korisno jer smanjuje rizik od zaraza. Pokazalo se da 68 posto ispitanih vjeruje da baš to čini razliku između očuvanja zdravlja ili nagle pojave bolesti.
Većina ispitanih, njih 77 posto, priznaje da osjeća krivnju zbog bacanja hrane, ali uopće ne pokazuje svijest o tome da prilikom kupnje znaju pretjerati. Nešto manje od polovice sudionika istraživanja uopće nije pojmilo da je bacanje hrane zapravo bacanje novca, a većina ih smatra kako je neizbježno da bace nešto hrane ako žele jesti ukusno i zdravo.
Vijesti o trovanjima hranom koje su neprestano prisutne u američkim medijima i česta povlačenja prehrambenih proizvoda s polica trgovina pridonose razvoju straha od zaraze hranom. Premda 48 milijuna Amerikanaca živi u onome što se birokratski naziva "food-insicure households" -što znači da često ne znaju odakle će im stići idući obrok, bacanje hrane je postalo norma.
Veliku zabunu u Americi izaziva način označavanja roka trajanja namirnica. Dvije su kategorije, "prodavati do (određenog datuma) i "najbolje upotrijebiti prije (datuma)". Druga kategorija označava razdoblje u kojem će hrana vjerojatno imati najbolji okus, a mnogi potrošači takvu hranu naprosto bacaju vjerujući da je opasna za zdravlje.
Dodanu zbrku unose i lokalna pravila različitih saveznih država, pa je uz sve to teško vjerovati da će Amerika ostvariti cilj koji je zacrtala vlada - smanjenje otpada nastalog od hrane za 50 posto do 2030. godine.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati