Amerikanci ne žele dodatne troškove za Irak

VEĆINA Amerikanaca ne odobrava namjeru predsjednika Busha da za okupaciju i obnovu Iraka potroši dodatnih 87 milijardi dolara, ali želi da Sjedinjene Države i dalje ostanu u toj zemlji, pokazalo je u nedjelju istraživanje javnoga mišljenja Washington Posta.

Šest od deset Amerikanaca ne podupire zahtjev za dodatnim financiranjem koji je predsjednik Bush objavio prošle nedjelje, što je do sada najznačajnije odbacivanje jedne njegove inicijative vezane za nacionalnu sigurnost i borbu protiv međunarodnog terorizma.

Ukoliko Kongres, što je vjerojatno, ipak odobri dodatnih 87 milijardi, kažu ispitanici, taj iznos treba platiti tako da se opozove Bushovo smanjenje poreza, a ne dodavanjem troškova na već ionako ogromnih 480 milijardi planiranog proračunskog manjka.

Premda i dalje snažno podržavaju rat u Iraku te okupaciju i obnovu te zemlje, Amerikanci sve manje potpore pružaju načinu na koji Bush postupa u Iraku. Samo 52 posto sada odobrava njegovo vođenje iračke operacije. Pedeset i pet posto anketiranih sumnja da Bush uopće ima jasan plan onoga što treba činiti u Iraku, a 85 posto strahuje da će Sjedinjene Države tamo zaglibiti u dugu i skupu operaciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da američka javnost nije nikad lošije mislila o Bushovoj vanjskoj politici. Samo 53 posto ispitanika u istraživanju Washington Post-ABC odobrava njegovu vanjsku politiku, što je veliki pad u odnosu na 67 posto prije dva mjeseca. Razlozi tomu vide se u, zbog iračkog rata, pokvarenim odnosima SAD-a sa saveznicima i smanjenju ugleda zemlje u svijetu.

Bush ima problema i na domaćem planu. Pedest i šest posto ispitanika ne odobrava način na koji vodi američko gospodarstvo, skoro šest od deset zamjera rekordni proračunski manjak, a više od šestine njih kritizira njegovu zdravstvenu politiku. Polovica vjeruje da je Amerikancima sada gore nego prije više od dvije godine kada je Bush postao predsjednik, ali ipak manje od trećine kaže da je njima osobno gore.

Rezultati istraživanja pokazuju slabe strane politike predsjednika Busha koje mogu ugroziti njegove izglede da bude ponovno izabran na izborima iduće godine. Istraživanje je pokazalo da bi protiv neimenovanog demokratskog kandidata Bush imao 49 prema 44 posto izgleda za pobjedu. Ipak, u usporedbi s nekoliko aktualnih demokratskih kandidata Bush je jasan izbor. Niti jedan od četiri testirana demokratska kandidata nije se pokazao kao ozbiljan izazivač i Bush je dobio prosječno 15 posto više glasova.

Istraživanje lista The Washington Post i televizije ABC provedeno je između 10. i 13. rujna na 1.104 nasumice odabrana odrasla Amerikanca s dopuštenom pogreškom od +/- 3 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara