Amerikanci odbili izravne razgovore s Pjongjangom

Bijela kuća u petak je odbacila prijedlog Sjeverne Koreje za izravnim pregovorima o njezinom nuklearnom programu i ostala pri zahtjevu za nastavkom šesterostranih pregovora.

"Nije riječ o problemu između Sjeverne Koreje i SAD, već o regionalnom problemu, koji treba rješavati multilateralno, s čime se slažu i svi njezini susjedi", izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

"U sklopu šesterostranih pregovora Sjeverna Koreja već je imala, i još ima, mnogo prilika izravno se obratiti nama", dodao je govoreći o pregovorima u kojima od 2003. sudjeluju SAD, Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako SAD žele izravni dijalog s nama, mogli bismo te signale prihvatiti kao promjenu neprijateljske politike (Washingtona) prema Sjevernoj Koreji", izjavio je u petak pomoćnik sjevernokorejskog veleposlanika pri UN Han Song-Ryol u razgovoru za južnokorejski dnevnik Hankyoreh.

Sjeverna Koreja u četvrtak je objavila kako se ne želi vratiti u pregovore o svojem nuklearnom programu, ustvrdivši kako posjeduje nuklearno oružje i želi ojačati svoj nuklearni arsenal kako bi se zaštitila od američkih planova za rušenje režima u Pjongjangu.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara