Amerikanci podijeljeni oko reizbora predsjednika Busha

AMERIKANCI su podijeljeni skoro 50 prema 50 posto, uglavnom po stranačkim opredjeljenjima, glede ponovnog izbora predsjednika Georgea W. Busha, pokazalo je u nedjelju istraživanje javnoga mišljenja Washington Posta i ABC Newsa.

Na pitanje koga bi izabrali ukoliko bi se danas održavali izbori, republikanca Busha ili demokratskog kandidata, 48 posto se opredijelilo za Busha, a 47 posto za demokrata.

Samo godinu dana pred predsjedničke izbore u studenom 2004. glavni problemi s kojima se suočava Bush su svakodnevni gubici vojnika u Iraku i narastajući troškovi iračke operacije kao i visoka nezaposlenost koja slabo opada unatoč najnovijim znacima snažnog oporavka američkog gospodarstva.

Amerikanci su u ocjeni Busha kao predsjednika uglavnom podijeljeni stranački. Njegovi republikanci smatraju ga odlučnim i snažnim predsjednikom dok demokrati drže da u unutarnjoj i vanjskoj politici vodi Sjedinjene Države u krivom smjeru.

Bush započinje svoju kampanju za reizbor s 56 posto Amerikanaca koji odobravaju način na koji vodi zemlju, što je povijesno gledajući dobar rezultat. Kada se ta brojka diferencira, onda se vidi da 87 posto republikanaca podržava predsjednika, a samo 24 posto demokrata odobrava njegovo predsjedništvo.

Mada ukupno ima dobar rejting, Bush se mora brinuti oko dvije stvari, Iraka i ekonomije, gdje je odobravanje ispod 50 posto. Post-ABC News istraživanje je pokazalo da 45 posto Amerikanaca smatra da dobro vodi gospodarstvo, a 47 posto odobrava njegov način bavljenja Irakom što je po prvi put ispod 50 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina Amerikanaca, njih 54 posto, još uvijek smatra da je trebalo voditi rat u Iraku, ali su sve zabrinutiji gubicima i troškovima okupacije i obnove. Od srpnja do danas postotak Amerikanaca koji smatraju da se SAD treba povući iz Iraka porastao je s 26 na 38.

Čak 87 posto drži da će SAD zaglibiti u Iraku, a 62 posto da je američka vojska pretrpjela neprihvatljivo visok broj žrtava u toj zemlji.

Čak 64 posto ispitanika protivi se troškovima za okupaciju i obnovu Iraka za što je Bush zatražio i dobio 87 milijardi dolara samo za iduću godinu.

Unatoč problemima s kojima se suočava Bush u percepciji američke javnosti, demokrati nemaju razloga za veselje. Demokratski kandidati ne predstavljaju u očima javnosti nikakvu učinkovitu oporbu predsjedniku Bushu.

Većina birača ne može navesti više od jednog ili dva imena od devet demokratskih kandidata za predsjednika, a čak i sami demokrati smatraju da nemaju jakoga kandidata niti drugačiju viziju gospodarske i vanjske politike u odnosu na Bushovu.

Post-ABC News istraživanje je utvrdilo da se niti jedan od demokratskih kandidata nije jasno izdvojio u očima demokrata. U posebnom istraživanju među demokratima bivši guverner Vermonta Howard Dean dobio je 16 posto glasova, zastupnik Richard Gephardt 13 posto, senator Joseph Lieberman 13 posto i umirovljeni general Wesley Clark 12 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara