Amerikanci podupiru Busha u nakani da ratuje s Irakom

AMERIKANCI podupiru nakanu predsjednika Georgea W. Busha da ide u rat s Irakom i makne Sadama Huseina s vlasti, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja Washington Post-ABC News provedeno prošle noći.

Sedamdeset posto ispitanika reklo je da podržava Bushovu sinoćnu najavu da je spreman ići u rat s Irakom bez odobrenja Ujedinjenih naroda ako Sadam Husein i njegovi sinovi ne napuste zemlju u roku 48 sati.

Podjednak broj Amerikanaca uvjeren je da je Bushova administracija učinila dovoljno da dobije potporu drugih zemalja za akciju u Iraku.

Tri od četiri ispitanika smatra da se Ujedinjeni narodi nisu na pravi način bavili iračkom krizom, dok je u anketi prije dva tjedna tako mislilo nešto više od polovice.

Unatoč nezadovoljstvu Ujedinjenim narodima i Francuskom koja se suprotstavila američkim nastojanjima da osigura potporu za vojnu akciju u Iraku, većina ispitanika misli da Sjedinjene Države trebaju nastaviti odnose i s UN-om i s Francuskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina njih drži da Francusku treba kazniti, a jedan od pet da SAD treba mijenjati odnose s UN-om.

Većina Amerikanaca, njih 60 posto smatra da će rat kratkoročno povećati opasnost od terorizma. Što se tiče dugoročne opasnosti od terorizma njih 48 posto smatra, kao i predsjednik Bush, da će je rat smanjiti a 40 posto ispitanika drži da će ih povećati.

Istraživanje je pokazalo da 64 posto Amerikanaca podržava način na koji se predsjednik Bush bavi iračkom krizom, što je povećanje u odnosu na 55 posto u istraživanju prošloga tjedna.

Rat s Irakom podržava 71 posto ispitanika u odnosu na 59 posto prošloga tjedna, a podjednak broj podržava da rat počne odmah nakon Bushova ultimatuma od 48 sati koji istječe u srijedu.

Istraživanje je provedeno na slučajnom uzorku od 510 odraslih osoba u ponedjeljak navečer, odmah nakon govora predsjednika Busha kojim je najavio rat u Iraku. Dopuštena pogreška je +/- 5 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara