Amerikanci protiv turskih snaga na sjeveru Iraka

TURSKI premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je ponovno u srijedu da će odluku o ulasku turskih postrojbi na sjever Iraka, koji se nalazi pod nadzorom Kurda, donijeti parlament i vlada a ne, kako je rekao, američka administracija. "Mi ćemo sami odlučiti što treba poduzeti", kazao je kategorički.

Ta prijetnja je slijedila nakon što su kurdski militanti prije nekoliko dana ubili trinaest turskih vojnika, ocjenjuju u srijedu elektronički mediji.

"Tursko je strpljenje pri kraju", poručio je Erdogan, dodavši da su oružane snage, čiji je on po ustavu vrhovni zapovjednik, spremne za pokretanje operacija protiv separatističkih pobunjenika zabranjene markističke Radničke stranke Kurdistana (PKK) na jugoistoku zemlje.

On je izrazio nadu da će oko 12 milijuna Kurda, koliko živi u Turskoj, sami osuditi posljednja ubojstva "turskih dječaka".

Oštra Erdoganova izjava, koja se mogla čuti i u utorak na jednom gospodarskom forumu, praktički je bila odgovor na upozorenje američkog veleposlanika u Ankari Rossa L. Wilsona koji je rekao da operacija turskih postrojbi na iračkom tlu ne bi bila "razborita". Nešto ranije, Wilson je, kako navode mediji, ocijenio da Izrael ima pravo na samoobranu ne dajući to i pravo Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski premijer je zatražio od SAD-a da poduzme konkretnu i odlučnu akciju protiv kurdskih militanata koji se s teritorija Iraka ubacuju na tursko tlo. Zaprijetio je da će u protivnom slijediti akcija turske vojske. Erdogan je pritom podsjetio na činjenicu da su SAD dale "zeleno svjetlo" za napad Izraela na suvereni Libanon.

Ministar pravosuđa Cemil Cicek, koji je ujedno i glasnogovornik vlade, obznanio je da će njegova zemlja u skladu s medjunarodnim pravom spriječiti terorističke napade na turski teritorij. "Turska će se, po svaku cijenu, boriti protiv terorizma", naglasio je.

U međuvremenu, postoje mnogi znakovi da su se turske oružane snage počele pregrupirati na jugoistoku zemlje, neposredno uz iračku granicu. Neki izvori, istina još nepotvrdeni, govore o pokretu oko stotinu turskih tenkova prema sjeveru Iraka.

Ako se te vijesti i službeno potvrde to bi, vjeruje se, moglo dodatno zaoštriti tursko-američke odnose. Washington je, prema nekim diplomatskim izvorima, iznimno ljut što i susjedni Iran provodi akciju čišćenja kurdskih separatista na svom tlu uz, kako se kaže, puno odobravanje službene Ankare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara