Amerikanci se uskoro povlače iz Libije, NATO preuzima kontrolu nad operacijom

Foto: AFP

AMERIČKI zapovjednik snagama u Libiji, admiral Gerard Hueber, tvrdi kako nemaju saznanja o civilnim žrtvama savezničkog bombardiranja u toj državi.

O ubojstvima civila stalno izvještava libijska vlada. Jučer je britanski zapovjednik Greg Bagwell kazao kako zračne snage Moamera Gadafija "više ne postoje kao borbena snaga". Posljednji izvještaji iz Libije govore o eksploziji u vojnoj bazi u regiji Tajura koja se nalazi istočno od Tripolija, piše BBC.

Gadafijeve pristaše iz tenkova gađali bolnicu u Misrati

Javlja se i kako Gadafijeve trupe iz tenkova gađaju bolnicu u gradu Misrati, koju još uvijek drže pobunjenici. Očevici su ranije tvrdili da su se tenkovi, koji su kružili gradom, povukli nakon savezničkog bombardiranja. Vodile su se i žestoke borbe pobunjenika i pristaša Gadafija oko strateški bitnog grada Ajdabije. Stanovnici koji su pobjegli iz grada opisivali su granatiranje, pucnjavu i kuće u plamenu.

Admiral Hueber se novinarima javio telefonom sa zapovjednog broda USS Mount Whitney koji je smješten u Sredozemnom moru. "Stvaramo pritisak na Gadafijeve snage na tlu koje prijete gradovima", kazao je Hueber i potvrdio kako se radi o zračnim napadima na te snage. "Naša misija ovdje je da zaštitimo civilnu populaciju i prema tome biramo mete i planiramo akcije", rekao je Hueber.

NATO preuzima akciju?

Još uvijek se vodi rasprava o prebacivanju zapovjedništva akcijom s SAD-a na NATO. Američka državna tajnica Hillary Clinton je ponovno od Moamera Gadafija zatražila da odstupi i napusti Libiju. NATO je jučer počeo patrolirati Mediteranom kako bi se potpuno uveo embargo na oružje uveden Gadafijevom režimu.

Reuters navodi kako su Gadafijeve snage strane novinare proveli po bolnici pokazujući im leševe svojih vojnika.

Kronologija:

19:56 - Glasnogovornik Baracka Obame rekao je da će SAD tijekom narednih dana prepustiti kontrolu operacije u Libiji ostalim članovima savezničke koalicije. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je da će NATO preuzeti kontrolu nad operacijom kroz dan ili dva. Iz NATO pakta još nema službenog komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:00 - BBC-jev izvor iz Misrate tvrdi da je bolnica u tom gradu pretvorena u središnjicu Gadafijeve vojske. Kažu da u bolnici ni u okolnim zgradama nema civila, koji su evakuirani.

18:30 - Pobunjenici u Misrati za Reuters su kazali da su ubili 30 Gadafijevih snajperista u tom gradu. Gadafijev režim tvrdi da je u savezničkoj ofenzivi ubijeno gotovo 100 civila.

13:56 - ABC javlja kako je francuski bombarder srušio ratni avion Gadafijeve vojske jer je prekršio zabranu letenja. Avion kojeg su Francuzi srušili je tipa Galeb G-2, kojeg je proizvodila bivša Jugoslavenska narodna armija (JNA).

11:56 - Stanovnici Misrate rekli su za Reuters kako gradu prijeti "humanitarna kriza" nakon što je Gadafijeva vojska zauzela luku. "Tamo se nalazi više od šest tisuća egipatskih radnika, neki su s obiteljima, te neki drugi radnici. Oni čekaju brod koji bi ih evakuirao, međutim nitko ne dolazi", rekao je jedan stanovnik za Reuters.

11:45 - Svjedoci tvrde kako se u luci nalaze dva libisjka ratna broda i nekoliko drugih brodova. "Ako napadnu Misratu prve žrtve bit će nedužni strani radnici", kaže izvor za Reuters koji piše kako je vrlo teško dobiti bilo kakve službene informacije o događajima iz Misrate.

11:30 - Tunižani zamrzavaju imovinu Gadafija i pet članova njegove obitelji, javlja Reuters pozivajući se na izjave ljudi bliskih tuniškoj vladi

11:00 - Progadafijeve snage kontroliraju luku u Misrati, tisuće stranih radnika traže evakuaciju

10:20 - Libijska televizija objavila je snimku iz bolnice na kojoj se vide ozlijeđeni ljudi, te navodni leševi u vrećama, a među njima je navodno i leš jedne starije ženske osobe. BBC navodi kako se ne zna je li snimka vjerodostojna

9:20 - Reuters navodi, pozivajući se na izjave glasnogovornika francuske vlade, kako će trebati dani, možda i tjedni da se unište Gadafijevi vojni kapaciteti. Dodao je kako se neće raditi o mjesecima.

9:06 - Glasnogovornik pobunjenika u Bengaziju rekao je BBC-evom dopisniku: "Gadafi je lud i spreman uništiti libijski narod do posljednjeg čovjeka"

8:20
- BBC-ev dopisnik iz Tripolija javlja kako su se tijekom noći u gradu čule eksplozije

Tijek događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara