Amerikanci ubili 50 iračkih pobunjenika kod Samarre; Poljaci se izvukli iz okruženja

AMERIČKI vojnici ubili su u subotu oko 50 iračkih pobunjenika u nekoliko operacija kod grada Samarre, objavili su vojni izvori.

Borbeni zrakoplovi izbacili su teške bombe na pobunjeničke položaje, kako bi im spriječili pristup gradu.

Agencije javljaju i da se skupina od 20 poljskih vojnika i desetak iračkih policajaca izvukla iz okruženja blizu grada Hilli, u kojemu ih je držalo oko 250 boraca odanih šijitskom vjerskom vođi Moqtadi al-Sadru.

Glasnogovornik poljskih snaga rekao je da su vojnici napustili položaje u subotu ujutro, zajedno sa specijalcima koji su im tijekom noći pritekli u pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvješća govore o smirivanju stanja u svetom gradu Najafu, poprištu žestokih sukoba američkih vojnika i al-Sadrovih pristaša.

No, sukobi su zabilježeni u provinciji Anbar na zapadu Iraka, gdje su kasno u petak ubijena dva američka vojnika.

Od iračkih se vlasti saznaje da je zatvoren glavi naftovod na jugu zemlje nakon obavještajnih upozorenja da militanti spremaju napad na naftnu infrastrukturu.

Al-Sadrovi militanti najavili su, naime, napade na naftne terminale kao odgovor na američku ofenzivu na Najaf, kažu obavještajci.

Nestabilnost u zemlji i oštećenja infrastrukture u terorističkim sabotažama usporilo je izvoz iračke nafte u posljednjih nekoliko dana i to u vrijeme kada nafta na svjetskim tržištima doseže rekordne cijene.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara