Amerikanci zbog Rusa ubrzavaju pregovore s Poljskom o podizanju proturaketnog štita

Amerikanci zbog Rusa ubrzavaju pregovore s Poljskom o podizanju proturaketnog štita

AMERIČKI proturaketni štit uskoro će Poljsku učini predziđem Zapada, o čemu će danas u vrlo optimističkom raspoloženju započeti nova runda pregovora u Varšavi.

Prema mišljenju poljskog premijera Donalda Tuska, zamjenik američke državne tajnice za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost John Rood i poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Šikorski u dvodnevnim pregovorima bi mogli utanačiti detalje sporazuma, tako da američka baza, u kojoj će biti smješteno 10 raketa presretača, bude prihvatljiva za Poljsku.

Amerika odlučila udovoljiti poljskim zahtjevima

"Iz Washingtona stižu dobri signali o tome što je za nas prioritet - stalno prisustvo proturaketnih sustava Patriot i suradnje sa Amerikancima u cilju razvijanja naše protuzračne obrane", kazao je Tusk za poljski dnevnik "Dziennik". Na to se nadovezao poljski ministar obrane Stanislav Komorowski koji je potvrdio kako sve govori o tome da je SAD odlučio izaći u susret poljskim zahtjevima.

Poljsko-američki pregovori zastali su početkom srpnja. Tada je Tusk američku ponudu vojne pomoći, kao i jamstva za sigurnost Poljske ocijenio kao nedovoljne, zbog toga što je Washington odbijao poboljšanje poljske protuzračne obrane držeći da će time samo provocirati Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washingtona promijenio stav zbog gruzijsko-ruskog rata

Do promjene američkog stava, prema ocjenama većine analitičara, došlo je zbog rusko-gruzijskog oružanog sukoba. Utjecalo je i to što je ovaj mjesec krajnji rok administracije Georga Busha da postigne dogovor o tom pitanju, jer već u rujnu počinje američka predizborna groznica.

Tako je Amerika sad već spremna razmjestiti jednu bateriju modernog proturaketnog štita Patriot i to za duže vrijeme u Poljskoj, ali pritom je namjerava ostaviti pod svojom kontrolom. Poljacima će se po vrlo povoljnim uvjetima omogućiti i kupnja još pet takvih baterija. Osim toga, Washington jamči da će reagirati u slučaju bilo kakvog napada, a ne kao što se do sada planiralo priteći u pomoć u slučaju onog raketnog.

Na sve navedeno SAD pristaje ukoliko Poljska neće zatražiti vojnu pomoć u iznosima od više stotina milijuna, koliko je osigurano američkim strateškim partnerima kao što su Pakistan, Egipat ili Turska. Varšavu će čini se zadovoljiti ponuda od nekoliko desetaka milijuna dolara.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara