Amnesty International poziva Srbiju: Kaznite sve odgovorne za ubojstva Albanaca

Foto: AFP / Ilustracija

NEVLADINA organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozdravio je danas presudu Haškog suda bivšem policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću te pozvao srpske vlasti da pomognu izvesti pred lice pravde i sve ostale koji su umiješani u ubojstva više stotina kosovskih Albanaca počinjena 1999., kao i u naknadno zataškavanje tih ubojstava.

"Amnesty International pozdravlja presudu Vlastimiru Đorđeviću, ali i poziva srbijansku vladu da udvostruči napore kako bi osigurala da svi policijski službenici i ostali osumnjičeni za ubojstva etničkih Albanaca i sudjelovanje u zataškavanju tih ubojstava budu izvedeni pred lice pravde", izjavila je Nicola Duckworth, programska direktorica za Europu i središnju Aziju.

Od 2001. posmrtni ostaci 744 etničkih Albanaca ekshumirani su iz masovne grobnice u policijskoj bazi u Batajnici, a ostaci 61 osobe pronađeni su u bazi u Petrovom Selu, kamo su odvedeni u okviru koordinirane operacije uklanjanja dokaza o zločinima počinjenim od strane pripadnika srpskih snaga, a prema zapovijedi Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije. Dodatna 84 tijela pronađena su u blizini jezera Perućac, podsjećaju iz Amnesty Internationala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka od tijela osoba transportiranih kamionima u Srbiju još uvijek nisu pronađena."Rođaci žrtava prisilnih nestanaka zaslužuju pravdu i moraju znati sudbinu i počivalište članova svojih obitelji", rekla je Nicola Duckworth.

62-godišnji Vlastimir Đorđević osuđen je koncem veljače na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju zbog odgovornosti za ubojstvo najmanje 724 kosovska Albanca, većinom nenaoružanih civila, te za naknadno zataškavanje premještanjem gotovo 900 tijela s Kosova u Srbiju.

Dana 23. veljače Vlastimir Đorđević osuđen je na 27 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine. Prema navodima Međunarodnog odbora Crvenog križa, ukupno 1 822 etničkih Albanaca, Srba, Roma i ostalih žrtava još uvijek se smatraju nestalima nakon ratnih događanja na Kosovu 1999., navode iz Amnesty Internationala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara