Amnesty International traži pravdu za žrtve silovanja tijekom rata u BiH

Amnesty International traži pravdu za žrtve silovanja tijekom rata u BiH

Tekst: J.D.
Foto: AFP (Arhiva)


AMNESTY INTERNATIONAL danas je apelirao na BiH da traži pravdu za 50,000 žena koje su tijekom rata od 1992. do 1995. godine postale žrtvama silovanja, te da kazni počinitelje, od kojih neki "još uvijek imaju mjesta u javnom sektoru".

Tijekom rata su masovna silovanja vršili svi narodi u BiH, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi, ali većina žrtava bile su muslimanke, i njima nisu isplaćene naknade kao civilnim žrtvama rata, navodi Amnesty.

Ne žele milostinju

"Sramota je da vlasti već 14 godina ignoriraju potrebe preživjelih. Te žene ne žele milostinju, žele reparacije i pravdu", rekao je na novinskoj konferenciji dužnosnik Amnestyja Marek Marczynski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marczynski je rekao kako različite procjene o broju žrtava govore o 20 do 50 tisuća silovanih žena, a u velikom broju slučajeva još uvijek nisu kažnjeni počinitelji: "U mnogim mjestima policajci koji su navodni bili uključeni u silovanja još uvijek obavljaju svoje poslove, što sprečava žrtve da prijave zločine".

Traume, depresije, noćne more, strah

Mnoge žrtve ne usude se pričati o zločinima zbog traume i društvene stigme, a pate od noćnih mora, depresija, sjećanja na zločine, flešbekova, tjeskobe i osjećaja nesigurnosti, srama i krivice, rekao je Marczynski.

Vlasti žrtvama nisu omogućile pristup adekvatnoj zdravstvenoj njezi i psihološkoj potpori, a samo nevladine organizacije nude takvu pomoć, dodao je. Također, brojne žene ne mogu dobiti socijalne beneficije zbog kompleksne bosanske pravosudne i socijalne strukture, te pate od diskriminacije pri dobivanju takvih oblika pomoći u odnosu na druge žrtve rata.

"Vlasti moraju osigurati temeljitu istragu koja će dovesti do procesuiranja zločina kao što su silovanje i seksualno nasilje", navodi Amnesty.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara