AMR MUSA: AMERIČKA BLISKOISTOČNA POLITIKA JE NEJASNA

Sjedinjene Države nikada nisu jasno obznanile svoje namjere na Bliskom istoku čime pridonose nestabilnosti u regiji, izjavio je u subotu glavni tajnik Arapske Lige Amer Musa otvarajući izvanrednu trodnevna konferenciju Svjetskog gospodarskog foruma počinje u Jordanu, uz sudjelovanje više od 1,900 vodećih svjetskih političkih, vjerskih i poslovnih čelnika. L

Musa je izjavio da američki čelnici nikada nisu sjeli za isti stol s arapskim liderima i objasnili im svoju politiku u regiji. "Nikada nije bilo strateških razgovora s arapskim svijetom. Svi mi na Bliskom istoku osjećamo se nesigurnima, a tome pridonosi i američka okupacija Iraka", kazao je Musa.

Na jednom od političkih okruglih stolova, koji se odvijaju paralelno s ekonomskim razgovorima, jordanski kralj Abdulah pozvao je sve bliskoistočne sukobljene strane da "iskoriste povijesnu prigodu za mir" i optužio "ekstremiste" za ometanje mirovnog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer upozorava na manjak političke volje i povjerenja između Izraelaca i Palestinaca kao najveću prepreku mirovnom procesu.

Očekuje se da će trodnevnom konferencijom uz bliskoistočni mirovni proces dominirati pitanje poslijeratne obnove Iraka. Tijekom konferencije u Amanu će boraviti glavni tajnik UN-a Kofi Annan i američki državni tajnik Colin Powell.

(Hina) dj dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara