Amsterdamski Rijksmuseum otvara odjel u zračnoj luci Schiphol

OTVARANJEM jednog odjela poznatog amsterdamskog muzeja Rijksmuseuma u tranzitnoj zoni zračne luke Schiphol, putnici će od ponedjeljka imati priliku drugačije provesti vrijeme nego u uobičajenim posjetama duty free dućanima i kupnji pića i cigareta.

Ovaj odjel Rijksmuseuma bit će prvi stalni muzej u nekoj zračnoj luci, tvrde inicijatori projekta.

Deset izloženih djela, platna nizozemskih majstora 17. stoljeća, redovito će se obnavljati kako bi posjetioci dobili uvid u zlatno doba nizozemskog slikarstva.

Uskoro će se tu naći Rembrandtov portret supruge Saskie, scena klizanja na ledu Barenta Avercampa, pejzaž Jacoba van Ruisdaela i mrtva priroda Abrahama Mignona.

U aneksu se nalaze i jedan portret Ferdinanda Bola, kao i slika ´Žena s djetetom u spilji´ Pietera De Hoocha, scena puna tihe radosti, koja kontrastira sa susjednim prikazom vesele pijanke Jana Steena.

Usprkos krađama platna Van Gogha i dijamanata iz nizozemskih muzeja prošli tjedan, Rijksmuseum ne strahuje za sigurnost svojih djela, čija se vrijednost procjenjuje na više milijuna eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nemam straha: dobro osigurana zračna luka imat će iznimno osiguranje i za muzej´, izjavio je Jan Rudolph de Lorm, direktor za izložbe Rijksmuseuma. On smatra da je nemoguće da se u Schipholu dogodi krađa slična onoj koja se dogodila u zgradi muzeja Van Gogha prošle subote, kad su lopovi odnijeli dva djela iz prvog Van Goghovog razdoblja uz pomoć ljestvi i konopa.

Naglasio je da se odjel muzeja nalazi u kupovnoj zoni zračne luke, gdje pristup imaju samo putnici koji su prošli kontrole putovnica i detektore metala. Slike su izložene iza neprobojnog stakla i neprestano su pod prismotrom. De Lorm priznaje da su neke odgovorne osobe iz Rijksmuseuma oklijevale pri ideji da se izloži Rembrandtov portret supruge Saskie van Uylenburgh, ali to djelo bi ionako trebalo ostati u Schipholu tijekom nekoliko mjeseci.

Aneks je prostor posebno izgrađen za pohranu umjetničkih djela, dužine 30 metara i širine 5 metara, s prozirnim zidovima koji omogućuju posjetiocima da provjeravaju red letenja i pobjegnu buci putnika, čiji broj zna biti oko 40 milijuna svake godine.

U blizini se nalazi elegantna prodavaonica s reprodukcijama izloženih djela, svilenim maramama, nakitom i drugim suvenirima.

Odgovorne osobe u Rijksmuseumu i zračnoj luci Schiphol nadaju se da će prodaja u toj prodavaonici pokriti troškove izgradnje i održavanja aneksa muzeja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara