ANA preuzela odgovornost za napad na pruzi kod Zvečana

ORUŽANA skupina koja sebe naziva Albanska nacionalna armija (ANA) preuzela je odgovornost za miniranje željezničkog mosta u selu Lozište blizu Zvečana na sjeveru Kosova, piše u priopćenju te skupine od ponedjeljka.

U priopćenju, koje je potpisao visoki vojni dužnosnik na svojoj web stranici, ANA ne navodi imena svojih nastradalih pripadnika ali dodaje da su dvojica od njih u toj akciji izgubila život.

Današnja izjava skupine koja sebe naziva ANA označava da time prvi put preuzima odgovornost unutar teritorija Kosova.

ANA navodi da su "specijalne postrojbe divizije Adem Jashari digle u zrak most na željezničkoj pruzi koja povezuje okupirani dio Kosova s Beogradom.

"Mitrovica je albanska zemlja i nećemo dopustiti da i dalje bude

okupirana od Srba. ANA je odlučila prekinuti sve veze albanskih
Tekst se nastavlja ispod oglasa

teritorija s Beogradom", piše u priopćenju.

Pripadnici Međunarodne policije na Kosovu (UNMIK) i međunarodnih mirovnih snaga (KFOR) priopćili su da je u blizini mosta pronađeno tijelo, no identitet nastradale osobe još nije utvrđen.

Nakon miniranja prekinut je željeznički promet između Zvečana i Leška.

Glasnogovornik policije UNMIK-a Baryy Fletcher je rekao danas da "nema dokaza koji mogu potvrditi da je skupina koja sebe naziva Albanska nacionalna armija odgovorna za rušenje željezničkog mosta na sjeveru Kosovske Mitrovice".

Ta skupina djeluje uglavnom preko interneta, a takvu stranicu može voditi i samo jedna osoba, rekao je Fletcher.

U međuvremenu, Međunarodno sudsko vijeće Okružnog suda u Gnjilanu vodi sudski proces protiv trojice kosovskih Albanaca za koje se kaže da su pripadnici Albanske nacionalne armije. Optuženi su za terorističko djelovanje, poticanje mržnje i nelegalno posjedovanje oružja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara