Analitičar Human Rights Watcha suspendiran jer skuplja nacističke suvenire

Tekst: N.Š.
Foto: HRW

ORGANIZACIJA za ljudska prava Human Rights Watch suspendirala je svog vojnog analitičara, jer su saznali da skuplja nacističke suvenire, javlja BBC. Marc Garlasco navodno je imao neobičan hobi. On tvrdi kako je fasciniran vojnom povijesti te je kolekcionar nacističkih i američkih vojnih suvenira.

"Nikada nisam skrivao svoj hobi, jer u njemu nema ničega sramotnog", rekao je Garlasco i dodao kako je uzrok njegovom interesu za nacizam to što mu je djed bio regrutiran u nacističku vojsku. "Upravo zato što je tako očito da su nacisti bili zli, nisam mislio da bi se drugi ljudi, točnije prijatelji i kolege, mogli pitati zašto mi je stalo do tih stvari", smatra Garlasco.

Nije antisemit, samo voli nacističke suvenire

Kolekcionarsku strast ovog vojnog analitičara otkrio je pro-izraelski blog "Mere Rhetoric", no Garlasco tvrdi kako njegov hobi nema veze s uvjerenjima koja ima te da nikad nije bio zagovornik nacizma.

Human Rights Watch trenutno istražuje Marca Garlasca, ali kažu kako do sada nije bilo dokaza da je njegov hobi utjecao na analize koje je radio za organizaciju. Glasnogovornica HRW-a posebno naglašava kako on nikad nije izrazio antisemitske niti neonacističke stavove.

"Mi znamo da skuplja njemačke i američke suvenire iz Drugog svjetskog rata, ali pitamo se postoji li još nešto što bismo trebali znati", rekla je glasnogovornica Human Rights Watcha Carroll Bogert.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara