Analitičari: Rat u iraku trajat će još dva tjedna do mjesec dana

PJEŠČANE oluje i snajperska vatra usporavaju američku vojnu invaziju na Irak koja je počela prije šest dana, a vojni analitičari procjenjuju da bi rat mogao trajati još dva tjedna do mjesec dana.

U kojem bi roku savezničke snage mogle pod svoju kontrolu staviti čitavu zemlju i osigurati iračke gradove, ostaje još uvijek otvorenim pitanjem.

Strategija proboja na sjever do Bagdada, bez zauzimanja gradova koji se nalaze na pravcu prema glavnom gradu, ovisila je o volji stanovnika južnog Iraka da podrže dolazak američkih i britanskih snaga, rekli su analitičari.

Međutim, sjećanja na izdaju Washingtona nakon Zaljevskog rata 1991. godine još su uvijek svježa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iračani se sjećaju što se dogodilo zadnji put - oni su pokrenuli pobunu u Basri, Amerikanci ih nisu podržali, i kasnije su se suočili sa Sadamovom odmazdom", rekao je jedan francuski analitičar.

Nemogućnost otvaranja "sjeverne fronte" u Iraku, zbog odluke Turske da ne dopusti razmještanja američkih vojnika na svom teritoriju, također predstavlja udarac američkim invazijskim planovima.

"To je učinilo upitnim kada će i kako biti uspostavljena opsada Bagdada. Za to trebate okružiti grad, a to nećete moći napraviti još najmanje četiri ili pet dana", dodao je analitičar.

Analitičari tvrde da dio problema leži i u tome da se američka strategija napada na Irak temeljila na nadama o masovnom ustanku Iračana protiv režima Sadama Huseina, što se, kako se čini, ne događa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara