Ankentna nezaposlenost u Hrvatskoj pala ispod deset posto

PREMA podatcima Državnog zavoda za statistiku stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj po prvi je put od kada se prati pala ispod deset posto i za drugo tromjesečje ove godine iznosi 9.1 posto.

U odnosu na prvo tromjesečje ove godine stopa anketne nezaposlenosti smanjena je sa 11.2 posto u razdoblju siječanj-ožujak, na 9.1 posto u razdoblju travanj-lipanj, pokazuju podatci iz Ankete o radnoj snazi koju Državni zavod od ove godine objavljuje u tromjesečnoj dinamici.

Anketa je prvi put provedena 1996. kao godišnje istraživanje, od 1998. do 2006. rezultati su se objavljivali u polugodišnjoj dinamici, a od ove godine Državni zavod je provodi kontinuirano i podatke objavljuje tromjesečno.

U drugom tromjesečju ove godine prosječan je broj nezaposlenih, prema rezultatima Ankete, bio 102 tisuće manji od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; registriranih nezaposlenih građana u HZZ-u je bilo 264 tisuće, dok ih je prema Anketi bilo 162 tisuće.

Najveći je problem dugotrajna nezaposlenost

Nezaposlene osobe, prema međunarodnoj metodologiji koju koristi Anketa, moraju zadovoljavati tri kriterija; u referentnom tjednu nisu obavljale nikakav posao za novac ili plaćanje u naturi, u četiri tjedna prije anketiranja aktivno su tražile posao, ponuđeni bi posao mogli početi obavljati u iduća dva tjedna.

Gotovo tri četvrtine anketno nezaposlenih nekada je radilo, od ukupno 162 tisuće nezaposlenih njih 119 tisuća nekada je radilo, dok ih 43 tisuće nije nikada radilo.

I rezultati Ankete upozoravaju na problem dugotrajne nezaposlenosti, najveći dio nezaposlenih, njih 73 tisuće ili 45.1 posto. Prema podatcima Ankete, u drugom je tromjesečju ove godine radno sposobno stanovništvo Hrvatske činilo 3.64 milijuna osoba.

Od toga je radnu snagu činilo 1.77 milijuna osoba, 1.6 milijuna zaposlenih, te 162 tisuće nezaposlenih, dok je preostalih 1.87 milijuna neaktivnih osoba.

Usporedba s prvim tromjesečjem pokazuje da je u drugom broj neaktivnih osoba manji za 20 tisuća, a broj nezaposlenih manji za 35 tisuća, dok je primjetan rast broja aktivnog stanovništva za oko 11 tisuća osoba.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara