Anketa: 58,2 posto Nizozemaca bit će protiv ustava EU

Istraživanje provedeno u Nizozemskoj pokazuje da bi na referendumu o europskom ustavnom ugovoru koji će se 1. lipnja održati u toj zemlji, 58,2 posto birača moglo glasovati protiv, izvijestila je u nedjelju nizozemska novinska agencija ANP.

To je drugo istraživanje u zadnja dva dana koje predviđa da će na referendumu pobijediti protivnici ustava.

Istraživanje koje je putem Interneta proveo institut IPP, neovisno središte za politička istraživanja, pokazuje da se 58,2 posto od 7.500 ispitanika protivi ratifikaciji ustavnog ugovora, dok ga 41,8 posto podupire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U subotu je bilo objavljeno istraživanje instituta Maurice de Hond prema kojemu će 52 posto birača biti protiv, a 48 posto za ustav EU. Bilo je to prvo istraživanje koje je predviđalo pobjedu protivnika ustava u Nizozemskoj. U ranijim istraživanjima koje je naručivala vlada predviđala se pobjeda pristaša.

Nizozemski referendum ima konzultativni značaj te njegov ishod ne obvezuje vladu. No dvije najveće stranke u zemlji, kršćanski demokrati (CDA, u vlasti) i oporbena laburistička stranka (PvdA) izjavile su da će povesti računa o rezultatima glasovanja ako odaziv bude veći od 30 posto.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara