ANKETA Podržavate li poruku zadnje karikature Charlie Hebdoa?

ANKETA Podržavate li poruku zadnje karikature Charlie Hebdoa?

Foto: Twitter

KARIKATURA objavljena u francuskom satiričkom časopisu Charlie Hebdou koja se poigrava tragedijom malenog sirijskog utopljenika Aylana predstavljajući ga kao imaginarnog odraslog muškarca, spolnog napasnika u Njemačkoj, izazvala je buru negodovanja i kritika na društvenim mrežama.

Muškarac na karikaturi sa 'slinećim' svinjskim licem ispruženih ruku trči za ženskom stražnjicom uz pitanje "Što bi postao maleni Aylan da je mogao odrasti? 'Drpator' (pipkatelj) stražnjica u Njemačkoj".

U pozadini je crtež utopljenog dječačića nasukanog na obali koji reproducira fotografiju sirijskog trogodišnjaka koja je jesenas potresla svijet. Karikaturom satirički list cilja spolne napade na Silvestrovo u Koelnu u Njemačkoj gdje su skupine uglavnom sjevernoafričkih muškaraca opkolile i spolno zlostavljale žene, a pritom ih i pljačkale blizu glavne željezničke postaje.

Napadi na karikaturu

Korisnici društvenih mreža brzo su reagirali na karikaturu nazivajući je "gnusnom" i "neukusnom" i optuživši list za islamofobiju i rasizam.

"Charlie Hebdo podsjeća nas da je OK biti rasist ako tvrdiš da je to samo satira i vičeš da imaš pravo na slobodu govora", napisao je korisnik pod imenom Not Chris Taylor.

"Nadam se da će jednoga dana rat izbiti i u vašoj zemlji i da ćete i vi morati napustiti domovinu #rasistički#CharlieHebdo", napisala je korisnica Mine Iseri.

"Francuskinja sam, ali ni ja ne shvaćam ovo. Satiriziranje religije je jedna stvar, a izrugivanje mrtvome djetetu sasvim druga... Nemam riječi za ovo", piše korisnica Sarah B.E.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su branili karikaturu.

Neki stali u obranu karikature

"Hoćete li reći da je kritika francuskog rasizma kako je prikazuje #CharlieHebdo zapravo podrška francuskog rasizma? Zar opet?", napisao je potpisnik Alex Rowell.

"Ironično je - ruganje ljudima koji kažu kako im je stalo do migranata, a već sljedećeg trenutka spremno ih pretvaraju u stereotipove", kaže pak korisnik Michael Goodier.

Charlie Hebdo često je kritiziran zbog svojih karikatura koje se smatraju uvredljivima, a ne oklijeva prikazati i proroka Muhameda čemu se protive muslimani.

Claas Weinmann, koji na profilu kaže da je novinar njemačkog lista Bild, napisao je "Karikatura boli. No ona je ogledalo za one koji (događaji u) Koelnu tumače kao posljedicu izbjegličke krize."

Spolni napadi na žene u novogodišnjoj noći u Koelnu, ali i u drugim njemačkim gradovima, izazvali su političku buru u toj zemlji koja je širom otvorila vrata migrantima i izbjeglicama s Bliskog istoka primivši ih 1,1 milijun u 2015.

Trogodišnji Aylan, njegov petogodišnji brat Ghaleb i njihova majka Rehan utopili su se u brodolomu čamca kojim su iz Turske u rujnu putovali do Grčke. Fotografije tog djeteta čije je tijelo more izbacilo na obalu gdje ga je pronašla policija izazvale su val simpatija prema izbjeglicama iz Sirije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara