ANNAN IMENOVAO SKUPINU ZA STUDIJ PRIJETNJI SIGURNOSTI SVIJETA

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je u utorak 16članu skupinu koja će ispitati nove globalne sigurnosne prijetnje i predložiti reformu međunarodnog sustava za njihovo suzbijanje nakon godine obilježene dubokim podjelama međunarodne zajednice oko Iraka.

U pismu predsjedniku Opće skupštine UN-a Julianu Hunteu, Annan je rekao kako će bivši tajlandski premijer Anand Panyarachun biti predsjednik Skupine za prijetnje, izazove i promjene.

Annan je naveo kako je zadaća skupine ispitati prijetnje i izazove miru i sigurnosti s kojima se svijet suočava ili će se suočiti, uključujući gospodarska i socijalna pitanja s njima povezana, te da predloži učinkovit kolektivni odgovor na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skupinu na visokoj razini čine među ostalim i bivši francuski ministar pravosuđa Robert Badinter, bivša norveška premijerka Gro Harlem Brundtland, glavni tajnik arapske lige, Egipćanin, Amr Moussa, bivši zapovjednik snaga UN-a u bivšoj Jugoslaviji, Indijac, Satish Nambiar, bivša visoka povjerenica UN-a za izbjeglice, Japanka, Sadako Ogata, bivši ruski premijer Jevgeni Primakov, bivši kineski premijer Qien Qichen te bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft.

Annan je u pismu naglasio kako je prošla godina "uzdrmala temelje kolektivne sigurnosti i potkopala povjerenje u mogućnost kolektivnih odgovora na naše zajedničke probleme i izazove" te pokazala duboka razilaženja u mišljenjima oko dosega i naravi izazova s kojima se svijet suočava.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara