Annan kaže da su potrebne multietničke institucije na Kosovu

IAKO je unazad tri mjeseca započet značajan proces prijenosa odgovornosti s Ujedinjenih naroda na lokalne vlasti, Kosovo još mora mnogo učiniti na uspostavi multietničkih i učinkovitih institucija, rekao je u četvrtak glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

U svojem izvješću Vijeću sigurnosti o aktivnostima UN-ove privremene uprave na Kosovu (UNMIK) od početka ove godine Annan je rekao kako zabrinjava tendencija da se albanski čelnici i privremene institucije usmjeravaju na simbole i predodžbe te da javno promoviraju stajališta suprotna rezolucijama UN-a.

On je pozvao lokalne čelnike da rade zajedno kako bi učvrstili institucije usmjeravajući se na bitno i na praktične rezultate, umjesto da razvitak institucija drže taocem političkih i etničkih razlika.

"Formiranje odvojenih, mono-etničkih upravnih institucija neće voditi multietničkom Kosovu, čemu svi težimo", rekao je Annan. "Djelovanje unutar uspostavljenih struktura zahtijeva volju manjinski zajednica i prijamčivost većinske zajednice".

Unatoč tomu on je kazao kako "se prijenos mora nastaviti, tako da privremen institucije postanu odgovorne narodu Kosova za obavljanje funkcija i upravu za koju su zadužene".

UNMIK radi na osiguranju uvjeta za povratak pripadnika manjina na Kosovo, rekao je Annan.

"Ipak, zastrašivanje, prijetnje i nasilje protiv manjina još uvijek se događa s namjerom da obeshrabri sudjelovanje manjina u javnom životu", rekao je on.

Vijeće sigurnosti je zakazalo za sljedeću srijedu otvorenu sjednicu o Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara