Annan kaže rat nije neizbježan ali Irak mora zadovoljiti rezolucije

GLAVNI tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan rekao je u srijedu da rat u Iraku još nije neizbježan, ali je naglasio da Bagdad mora u cijelosti i aktivno poštivati zahtjeve Vijeća sigurnosti.

´Mislim da je današnja poruka bila jasna - svi žele da Irak aktivno surađuje s inspektorima i ispuni zahtjeve međunarodne zajednice´, rekao je on novinarima nakon ručka kojeg je priredio njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, koji predsjeda Vijećem sigurnosti u veljači. ´Ako to učine mislim da možemo izbjeći rat´.

Ručak je uslijedio nakon otvorene sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj je državni tajnik Colin Powell predstavio američke dokaze da Irak skriva zabranjena oružja.

Upitan da li će ići u Bagdad Annan je rekao da je to pitanje postavljeno na Vijeću sigurnosti. On je naglasio da je poruka međunarodne zajednice Iraku da se razoruža jasna, i da je već došla i od Vijeća sigurnosti, Arapske lige i susjeda i da UN-ovi inspektori idu u Irak u subotu kako bi predali istu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ako bih ja išao, ne bih nosio različitu poruku. Nosio bih istu poruku´, kazao je Annan.

On je naglasio kako će Vijeće temeljem izvješća inspektora morati odrediti da li Irak surađuje ili proglasiti da je materijalno prekršio odredbe rezolucija.

´Presuda mora doći jednoga dana´, rekao je Annan. ´Ne mogu inspektori proglasiti materijalno kršenje. Oni će predstaviti činjenice i stoji do Vijeća da donese presudu´.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara