Annan poziva zabranu kemijskog oružja protegnuti na cijeli svijet

UPOZORAVAJUĆIi na opasnost samozadovoljstva napretkom koji je do sada postignut sporazumom o zabrani kemijskog oružja, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak da se on protegne i preko sadašnje 151 članice na sve zemlje svijeta te da se osigura dovoljno novaca kako bi se ubrzalo kemijsko razoružanje.

"Nedavni događaji su učinili jasnom hitnu potrebu da se osigura potpuna univerzalnost sporazuma", kazao je Annan u poruci prvoj konferenciji država članica Konvencije o kemijskom oružju koje u Den Haagu razmatraju njezinu provedbu.

"Potreba da se ubrza proces kemijskog razoružanja zahtijeva dodatnu financijsku pomoć međunarodne zajednice", rekao je Annan u poruci koju je pročitao direktor Odjela za zarozuražanje Enrique Roman-Morey.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući kako su smanjene zalihe kemijskog oružja, pojačana kontrola tvari i tehnologija za njihovu protizvodnju te kontrola njihova izvoza Annan je rekao kako će napredak ostvaren na tim područjima umanjiti opasnost da takvo oružje padne u ruke terorista.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara