Annan pozvao G8 da ispune obećanja prema zemljama u razvoju

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je najrazvijenije zemlje svijeta, koje sljedećeg tjedna imaju summit u Francuskoj, da ispune obećanja i pomognu zemljama u razvoju.

"Zemlje u razvoju gledaju u vas, čelnike najnaprednijih i najmoćnijih zemalja svijeta, očekujući aktivnu potporu", rekao je Annan u pismu šefovima država ili vlada zemalja skupine G8 koji se sastaju 1-3 lipnja u francuskom Evianu.

Skupinu G8 čine Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Italija, Japan i Rusija.

Annan će 1. lipnja nazočiti neformalnom susretu skupine i predstavnika određenog broja zemalja u razvoju.

Annan je u pismu posebno naznačio da najrazvijenije zemlje trebaju održati obećanja glede trgovine, AIDS-a, lijekova i čiste vode.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio potrebu da se provede dogovor s konferencije Svjetske trgovačke organizacije u Dohi 2001. o rješavanju problema koje zemljama u razvoju predstavljaju carinske prepreke i subvencije poljoprivrednim proizvodima u razvijenim zemljama kao i o mogućnosti da zemlje u razvoju dođu do lijekova.

Naglašavajući kako više od 2,2 milijuna ljudi, većinom djece, umre godišnje u zemljama u razvoju od bolesti vezanih za lošu vodu i slabe higijenske uvjete, Annan je podsjetio na obećanje UN-ovog Milenijskog summita da se do 2015 prepolovi broj ljudi koji nemaju redovitu opskrbu zdravom vodom za piće.

"Treba još mnogo učiniti, ako se hoće ispuniti ova obećanja", rekao je on u pismu. "A za sve to trebat će više novca. Svijet treba najmanje podvostručiti ulaganje u infrastrukturu za opskrbu vodom".

Annan je pohvalio čelnike najrazvijenijih zemalja zbog toga što je zaustavljen dugogodišnji pad službene pomoći, koji je prošle godine porastao na 57 milijardi dolara s 52,3 milijarde u 2001.

On je međutim, upozorio da će čak i ako se ispune obećanja s Međunarodne konferencije o financiranju razvoja održane prošle godine u Monterrey, ukupna pomoć i dalje biti daleko ispod 100 milijardi godišnje minimalno potrebnih da bi se ostvarili Milenijski razvojni ciljevi koje su svjetski čelnici postavili prije tri godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara