Annan smatra da je prerano govoriti o ratu prije izvješća o Iraku

GLAVNI tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan rekao je u utorak kako smatra da je prerano govoriti o ratu protiv Iraka prije izvješća inspektora za oružje Vijeću sigurnosti 27. siječnja.

´Ne vjerujem da smo već u toj fazi´, rekao je Annan na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje treba li napasti Irak i ako ne bude pronađeno oružje masovnog uništenja. ´Inspektori imaju svoje odgovornosti u Iraku, Vijeće ih je zamolilo da slijede program razoružanja i o tome izvijeste i tada će odlučiti da li je Irak izvršio obveze ili ne´.

´Ako uspije razoružanje to je kraj priče´, rekao je on. ´U drugom slučaju, Vijeće će se morati suočiti sa svojim odgovornostima i poduzeti neophodnu akciju´.

Annan je rekao da je optimističan i da se nada da se rat u Iraku može izbjeći te da se uz stalni pritisak na iračko vodstvo i agresivan rad inspektora Irak može mirno razoružati bez pribjegavanja ratu.

On je dodao da inspektori upravo sada ulaze u punu brzinu u svojem radu u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Sada su vrlo djelotvorni i sposobni ići okolo i obaviti svoj posao´, rekao je on. ´Mislim da trebamo čekati na najnovije izvješće koje će dati Vijeću 27. siječnja i čuti koje će daljne upute Vijeće dati njima´.

Annan je rekao kako misli da bi Vijeće sigurnosti trebalo donijeti drugu rezoluciju prije poduzimanja bilo kakve akcije protiv Iraka.

On je izrazio krajnju zabrinutost posljedicama vojne akcije u Iraku i rekao da UN ima plan za slučaj rata. ´Ne želimo biti uhvaćeni nepripremljeni´, rekao je Annan, dodajući da je UN kontaktirao vlade koje bi mogle osigurati financijsku pomoć.

Prema podacima koji su procurili iz UN-ovog Povjereništva za izbjeglice (UNHCR) UN se u slučaju rata priprema za oko 900 tisuća iračkih izbjeglica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara