Annan: Svijet nakon rata u Iraku nije sigurniji

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je razgovoru objavljenom u nedjelju kako ne vjeruje da je rat u Iraku učinio svijet sigurnijim.

"Osvrnete li se na nasilje oko nas, na terorističke napade diljem svijeta i ono što se događa u Iraku ne mogu reći da je svijet postao sigurniji", rekao je Annan za britansku televizijsku postaju ITV.

Američki predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair nekoliko su puta isticali da je svijet sigurniji nakon svrgavanja Sadama Huseina.

Annan smatra "nezamislivim" da bi Francuska, Rusija i Kina ukinule sankcije Iraku u zamjenu za mito ili povoljnije ugovore za naftu, kao što se navodi u završnom američkom izvješću o iračkom oružju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nezamislivo. Riječ je o ozbiljnim vladama, a ne o banana republikama", rekao je Annan.

Glavni američki inspektor za oružje Charles Duelfer naveo je u svom izvješću kako je u iračkim dokumentima našao dokaze da je iračka vlada pokušavala podmititi brojne strane dužnosnike.

Annan je upozorio Sjedinjene Države da ne poduzimaju nikakvu vojnu operaciju protiv Irana kako bi zaustavile njegov nuklearni program, ističući da će takvu operaciju Vijeće sigurnosti smatrati ilegalnom.

Washington je najžešći kritičar iranskog nuklearnog programa, no zasad toj zemlji nije zaprijetio vojnom akcijom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara