ANNAN TRAŽI DA SE POTREBAMA ŽENA DA PRIORITET

U poruci za Međunarodni dan žena glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je rekao da je ulaganje u žene nezaobilazan dio izgradnje boljeg svijeta u 21. stoljeću.

´Kada žene cvatu, cijelo društvo ima koristi, a narednim generacijama se osigurava bolji početak u životu. Na ovaj Međunarodni dan žena pozivam sve nas da djelujemo s obnovljenom hitnošću na razumijevanju toga´, rekao je Annan u priopćenju posvećenom obilježavanju 8. ožujka, Dana žena.

Ujedinjeni narodi će se obilježavajući Dan žena usmjeriti ove godine na jednakost žena i milenijske razvojne ciljeve. Osam milenijskih ciljeva Ujedinjenih naroda, uključujući jednakost spolova i jačanje uloge žena u vlasti, poduprle su sve članice UN-a.

´Sva istraživanja su pokazala da nema učinkovite razvojne strategije u kojoj žene ne igraju središnju ulogu´, rekao je Annan.

Tijela Ujedinjenih naroda su provedbu milenijskih ciljeva stavila u središte svojih poruka uz Dan žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Nema vremena za gubljenje ukoliko želimo postići milenijske ciljeve do 2015. samo ulažući u žene svijeta možemo očekivati da ćemo tamo stići´, rekao je zamjenik glavnog tajnika Louise Frechette.

Zemlje članice Ujedinjenih naroda su u rujnu 2000. prihvatile Milenijske razvojne ciljeve, niz vremenski određnih i mjerljivih ciljeva usmjerenih na borbu protiv siromaštva, gladi, bolesti, nepismenosti, uništavanja okoliša i diskriminacije žena.

UN-ov dječji fond (UNICEF) naglašava da Milenijski ciljevi traže jednakost spolova i veću brigu za majke. Unatoč političkim izjavama oko 1.400 djevojaka i žena umre u svijetu svakoga dana od uzroka povezanih s rađanjem.

´Isti broj je umro jučer, i isti broj će umrijeti sutra, većina njih u tišini´, kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Carol Bellamy. ´Ovdje smo da kažemo da se u ovo doba nijedna žena ne treba boriti za jednakost i poštovanje´.

UN-ova Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) organizira ovoga mjeseca niz događaja kako bi obilježila Dan žena, uključujući umjetničke izložbe, simpozij o raku dojke i prikazivanje dokumentarca koji predstavlja portrete žena diljem svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara