Annan u Davosu: Tijekom mog mandata UN potaknuo nov način razmišljanja

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u četvrtak je svjetskim poslovnim čelnicima okupljenima na forumu u Davosu rekao da su Ujedinjeni narodi tijekom njegova mandata potaknuli "nov način razmišljanja" o ljudskim pravima, prirodi rata i ulozi korporacija.

U svom govoru na Svjetskom gospodarskom forumu Annan je rekao da je njegova baština, tijekom deset godina na dužnosti, dopirala i dalje od vlada sve do poslovnog svijeta, poznatih ličnosti i neprofitnih organizacija koje su promicale rad UN-a. Annanov drugi petogodišnji mandat na čelu UN-a istječe u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Annan je imao i goste iznenađenja, dobitnicu Oscara Angelinu Jolie, koja je veleposlanica dobre volje za UN-ovu agenciju za izbjeglice, i glumca Brada Pitta, čije dijete ona nosi. Glumački je par popričao s Annanom nakon njegova govora, te je ostao na okruglom stolu o Ujedinjenim narodima.

Ironično, na raspravi su sudjelovala i tri moguća kandidata za njegovo radno mjesto: južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-Moon, savjetnik predsjednika Šri Lanke Jayanthan Dhanapala i latvijska predsjednica Vaira Vike-Freiberga.

"Moj nasljednik, jer kako vidim za ovim stolom ima nekoliko kandidata zainteresiranih za položaj, ne treba brinuti", rekao je Annan. "Mijenjanje načina razmišljanja Ujedinjenih naroda, kako bi mogli i održavati i utjecati na ćud vremena, neprestani je izazov", rekao je Annan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara