ANNAN U POSJETU VELIKOJ BRITANIJI

Glavni tajnik UNa Kofi Annan trudio se u utorak izbjeći kontroverze tijekom posjeta Britaniji, koja je zajedno s SADom pokrenula rat u Iraku, a koji je Annan nedavno nazvao nezakonitim.

Annan je poslijepodne razgovarao s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, a tijekom jutra sastao se s ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom.

Glavna tema razgovora bilo je siromaštvo u zemljama u razvoju, a tijekom zajedničke konferencije za novinare sa Strawom, Annan je pažljivo izbjegavao nove kritike na račun Iraka.

Na pitanje novinara što misli o mogućnosti da britanski vojnici zamijene američke kod Bagdada kako bi američke snage mogle pokrenuti ofenzivu protiv pobunjenika, Annan je rekao da je to odluka "zapovjednika i vlade koja sudjeluje u operaciji".

"Mi želimo vidjeti da se poduzimaju uspješni napori za uspostavu sigurne sredine koja će omogućiti pokretanje svih bitnih stvari koje želimo učiniti za Iračane jer bez sigurne sredine nema uspješne obnove niti izbora", rekao je.

Annan je uvjeren da će se planirani izbori u Iraku održati u siječnju "ako se sve bude odvijalo dobro i ako svi budu radili ono što bi trebali".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi naši napori moraju biti usmjereni na stabilizaciju Iraku i pomoć Iračanima da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu", rekao je.

"Pokušaji stabilizacije Iraka bit će u interesu cijele međunarodne zajednice", rekao je Annan u kratkoj izjavi nakon susreta s Blairom.

U rujnu je Annan izjavio u jednom intervjuu kako vjeruje da je rat protiv Iraka bio u suprotnosti s Poveljom UN-a i stoga ilegalan.

Ranije u utorak glasnogovornik UN-a Fred Eckhard je izjavio da Annan ne želi biti uvučen u nove kontoverze tijekom posjeta Britaniji.

(Hina) xkga ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara