Annan zabrinut pokušajem izraelskog nezakonitog ubojstva

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofiu Annan izrazio je u utorak "ozbiljnu zabrinutost" zbog izraelskog pokušaja nezakonitog ubojstva palestinskog političkog čelnika u Gazi i pozvao izraelsku vladu da se "suzdrži od nerazmjerne uporabe sile".

"On ponavlja svoju dosljedno protivljenje takvim akcijama", stoji u priopćenju Annanovog glasnogovornika o pokušaju ubojstva čelnika Hamasa Abdel-Aziza al-Rantissija. "Današnja akcija će vjerojatno još više zakomplicirati napore palestinskog premijera da zaustavi nasilje i terorizam palestinskih skupina".

Annan je osudio ubojstvo palestinskih civila, uključujući majku i njezinu trogodišnju kćerku, do kojeg je došlo tijekom napada izraelskih helikoptera na Gazu. "On ponovno poziva izraelsku vladu da se suzdrži od nerazmjerne uporabe sile, posebice na gusto naseljenim područjima", kaže priopćenje.

Annan, koji je u ponedjeljak osudio napade palestinskih militantnih skupina u kojima je tijekom weekenda ubijeno pet izraelskih vojnika, rekao je kako vjeruje da su Izraelci i Palestinci suočeni s odlučnim izborom. "Ili će slijediti mirovni plan koji vodi k dvije države, Izraelu i Palestini, koje žive jedna kraj druge u miru i sigurnosti; ili će krenuti drugim putem koji vodi u spiralu beskrajnog nasilja, uzvraćanja na nasilje i osvete", kaže priopćenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuvši kako događaji u posljednjih nekoliko dana slikovito pokazuju posljedice ovoga drugoga smjera Annan je pozvao čelnike na obje strane da "pokažu mudrost, hrabrost i suzdržanost potrebne kako bi se predali provedbi mirovnog plana" diplomatske četvorke, SAD-a, UN-a, EU-a i Rusije. Plan traži od Izraelaca i Palestinaca da poduzmu niz paralelnih koraka tijekom naredne tri godine prema ostvarenju vizije dviju država koje žive u miru i sigurnosti.

U međuvremenu, UN-ova humanitarna agencija za pomoć Palestincima (UNRWA) predala je u utorak 19 novih kuća obiteljima izbjeglica u Pojasu Gaze čije su kuće uništile izraelske vojne snage.

Do 31. svibnja Izraelci su uništili ili oštetili do neupotrebljivosti 1.134 boravišta, dom za više od 10.049 izbjeglica i drugih Palestinaca, u Pojasu Gaze od početka sukoba u rujnu 2000., pokazuju UNRWA-ini podaci.

UNRWA je obećao osigurati dom za sve izbjeglice čiji su domovi uništeni u sukobu i koji nemaju alternativan smještaj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara