Annecy: Dodijeljene nagrade za najbolje animirane filmove

ANIMIRANI film "My life as McDull" (Kina/Hong Kong) Tonyja Yuena primio je nagradu Cristal za najbolji dugometražni film na svečanosti zatvaranja 27. međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, održanog od 2. do 7. lipnja.

Nagrada za najbolji kratkometražni film također je otišla u Aziju, za film "Atama Yama", Japanca Kojija Yamamure.

Posebna nagrada žirija dodijeljena je filmu Australca Adama Benjamina Elliota, "Harvie Krumpet", ostvarenom animiranjem gline. Taj je film primio i nagradu publike te nagradu Međunarodne federacije filmskih novinara, zajedno s filmom "Oio" Simona Gouleta iz Kanade.

"My life as McDull" (2001.), koji izlazi u Francuskoj 2. srpnja, prati život praščića McDulla koji živi u Hong Kongu s majkom i sanja o odlasku na Maldive. Film je izrađen tehnikama crteža na crtežu, pastela, fotografije, kolaža, 3-dimenzionalnog računalnog programa i filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na festivalu je dodijeljena i nagrada za najbolju televizijsku produkciju, filmu "Verte" Francuza Sergea Elissaldea, te nagrada za najbolji obrazovni ili znanstveni film, Britancu Manu Roigu za "Terrence Higgins Trust +Cavern Club+".

Nagradu za najbolji reklamni ili promotivni film primio je Amerikanac Doug Chiang za "Robotu", dok je Bugarka Kalina Vutova, s filmom "Sunday evening", nagrađena za najbolji školski ili studentski film.

Nagrade su dobili i najbolji kratkometražni film na Internetu te najbolja animirana Internet serija.

Grand prix festivala (kratkometražni i dugometražni film) dodijeljen je filmu "LAuberge" Francuza Izua Troina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara