Ante Jelavić pomagao skrivanje Ivica Rajića?

ISTRAGA koju je pokrenulo haaško tužiteljstvo oko pomagača u skrivanju Ivice Rajića poprima sve veći obim. Jedan od osumnjičenika u slučaju protu-ustavnog djelovanja u Federaciji BiH te zloporaba u Hercegovačkoj banci, Ante Jelavić, kupio je novcem namijenjenom HVO-u stan Ivicu Rajiću u kojem se Rajić skrivao.

Kako prenosi Jutarnji list, 750.000 kuna vrijedan stan u Splitu plaćen je novcima koji se izdvajaju iz hrvatskog Državnog proračuna za financiranje hrvatske vojne komponente u vojsci Federacije BiH, a postoje ozbiljne indicije da je tu uplatu odobrio upravo Ante Jelavić.

Policija o ovom slučaju zasada ne želi detaljnije govoriti zbog interesa istrage, ali je potvrđeno da se vrlo intenzivno istražuje tko je Rajiću priskrbio stan u Splitu koji je on koristio i u kojem se skrivao do travnja 2003. godine kada je uhićen.

Rajića je uhitio poseban policijski tim tadašnjeg policijskog ravnatelja Ranka Ostojića, koji je došao i do podataka o sumnjivoj kupnji Rajićevog stana. Istraga o tome naprasno je prekinuta nakon što je skupa sa svojim timom, Ostojić "odletio" iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Rajićevo uhićenje puno je kontroverzi. Okolnosti njegova uhićenja početkom travnja 2003. godine ostale su donekle nepoznate. Zna se da je uhićen u srednjoj Dalmaciji.

Špekuliralo se i o nekoj "Ostojićevoj" posebnoj postrojbi (tzv. Ostojićev tim) koja je Rajića uhitila bez znanja vrha policije. To je navodno izvedeno tako, jer je Rajiću u skrivanju pred međunarodnom tjeralicom pomagao netko iz policije.

U četvrtak je u istragu oko Rajićevih pomagač uključen i kandidat ne posljednjim predsjedničkim izborima Ljubo Ćesić Rojs. Rojsa policija tereti da je zlouporabio položaj i ovlasti jer je u razdoblju od 30. lipnja 1994. do 30. lipnja 1996. Rajiću omogućio fiktivno zaposlenje u MORH-u te besplatno stanovanje u objektu MORH-a čime je to ministarstvo oštećeno za 48 tisuća kuna.

Ivicu Rajića haaška optužnica tereti da je kao zapovjednik 2. operativne skupine HVO-a 23. listopada 1993. naredio napad na civile bošnjačkog sela Stupni Dol, u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, a selo je razoreno. Također ga se tereti za uhićenje, zlostavljanje i nehumano zatočenje 250 Bošnjaka u Varešu u listopadu 1993.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara