Antičević Marinović protiv Google Street Viewa: Nisam paranoična, ali tražim zaštitu privatnosti

Tekst: J.Š.
Foto: Arhiva (Index)

BIVŠA ministrica pravosuđa, SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, odlučila je u Saboru progovoriti o najavi dolaska Googleova servisa Street View u Hrvatsku, za koji drži da će ozbiljno ugroziti ljudska prava u Hrvatskoj te privatnost građana Hrvatske.

Antičević Marinović smatra korisnim što će putem ove usluge biti moguće virtualno razgledanje naseljenih područja u zemlji, no spornim drži to što će kompanija pritom snimati i ljude na ulicama, automobile i ostalu privatnu imovinu.

"Ja nisam paranoična, ali sve te kompanije imaju nekakve baze podataka. Dok oko toga sve izgleda bezazleno i dobrohotno, ustvari se radi o kaznenom djelu neovlaštenog snimanja", kazala je za Index Ingrid Antičević Marinović dodajući kako vani ustavni sudovi zahtijevaju da se takve baze podataka uništavaju.

Ističe kako je javna rasprava o tome već potaknuta i da ona mora rezultirati nekom reakcijom vlasti koja će postaviti neka "pravila igre". "Uvijek je vlast ta koja je odgovorna za to da napravi okvire da takvo što bude prihvatljivo, na našu korist i bez paranoje", zaključila je Antičević Marinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara