ANTIČEVIĆ POTVRDILA SPREMNOST RH NA BORBU PROTIV KRIMINALA

Ministrica pravosuđa Ingrid AntičevićMarinović istaknula je na regionalnoj konferenciji u Italiji da je Hrvatska ratifikacijom Konvencije UNa o borbi protiv organiziranog kriminala još jednom izrazila spremnost da zajedno s međunarodnom zajednicom radi na uspješnom suzbijanju takvog oblika kriminala, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva pravosuđa.

Antičević sudjeluje u radu Konferencije zemalja srednje i istočne Europe o Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala koja se, u organizaciji talijanskog ministarstva pravosuđa, održava na Siciliji od 12. do 14. prosinca.

Ona je u izlaganju potvrdila spremnost Hrvatske na suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala, posebno sa susjedima u regiji.

Za Hrvatsku je važno energično i učinkovito suprotstavljanje organiziranom kriminalitetu jer se nalazi na putevima koje koristi organizirani kriminal za trgovinu drogom, trgovinu ljudima i ilegalne migracije, te je potrebno da se odmah uključi u borbu protiv organiziranog kriminaliteta koristeći sve instrumente koje predviđa Konvencija i protokoli.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski Sabor ratificirao je Konvenciju UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta s Protokolom za spriječavanje, suzbijanje i kažnjavanje krijumčarenja ljudi, posebice žena i djece te Protokolom protiv krijumčarenja migranata kopnom, morem i zrakom, kojima se nadopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta.

Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta s dva dodatna Protokola predstavlja globalni odgovor međunarodne zajednice na snažno narastanje organiziranog kriminaliteta koji se globalno ujedinio i predstavlja najveću opasnost za razvoj demokracije.

Potvrđivanjem ove Konvencije Hrvatska je preuzela obvezu uključivanja u globalnu suradnju suzbijanja prekograničnog organiziranog kriminaliteta s time da su utvrđeni oblici međunarodne suradnje brži, neposredniji, manje formalni i učinkovitiji od ranije ugovorene i uobičajene suradnje u borbi protiv kriminala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara