Antiratni prosvjed u Edimbourgu; Oxford poslao peticiju Blairu

TISUĆE prosvjednika sudjelovalo je u četvrtak na antiratnim prosvjedima u Edimbourgu, a studenti i profesori prestižnog sveučilišta Oxford poslali su peticiju protiv rata u Iraku na adresu britanskog premijera Tonya Blaira, u Downing streetu.

Oko 7000 prosvjednika svih starosnih dobi i različitog podrijetla sudjelovalo je, prema izjavama organizatora, na prosvjedu ulicama glavnog grada Škotske.

Nošene su slike nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher, poznate Čelične lady, čija je glava zamijenjena glavnom sadašnjeg britanskog premijera, kao i slike Martina Luthera Kinga ili pak jednostavno natpisi na kojima je ispisana samo jedna riječ: Mir.

Istodobno, u Downing streetu u Londonu uručena je peticija sa sveučilišta u Oxfordu, na kojemu su studirali i neki članovi britanske vlade.

U tekstu koje je potpisalo oko 2000 bivših i sadašnjih studenata tog sveučilišta, kao i 100 profesora i drugog osoblja, kaže se među ostalim kako ´ideja o pokretanju preventivnog rata protiv Iraka nije uvjerljiva i moralno je diskutabilna´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara