Antun Gudelj, osumnjičeni za ubojstvo osječkog načelnika policije, pristao na izručenje

ANTUN GUDELJ, osumnjičeni za ubojstvo načelnika osječko-baranjske PU Josipa Reihl-Kira, njegova vozača Milana Kneževića te predsjednika nekadašnje osječke "vlade" Gorana Zobundžije u srpnju 1991. na cesti Osijek-Tenja, rekao je jučer Centralnom lokalnom sudu u Australiji putem videolinka da pristaje biti izručen Hrvatskoj, objavio je australski Herald Sun.

Australski glavni državni odvjetnik Philip Ruddock i ministar pravosuđa Chris Ellison će nakon njegova pristanka odlučiti trebaju li izručiti Gudelja Hrvatskoj, koji ima i australsko državljanstvo.

Kada je Ustavni sud 2001. godine prihvatio tužbu Jadranke Reihl-Kir, tadašnje saborske zastupnice i supruge ubijenog Josipa Reihl-Kira i ukinuo pravomoćno rješenje Vrhovnog suda iz 1997., kojim je primjenom Zakona o općem oprostu obustavljen kazneni postupak, Gudelj je izjavio da se konzultirao sa svojimaustralskim odvjetnikom i da vjeruje da ga Australija neće htjeti izručiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ne poriče da je otvorio vatru na vozilo načelnika policije, no tvrdi da je to bio nesretan slučaj i da nije bilo naručeno ubojstvo, jer je na dan kada se to dogodilo primio vijest da su mu ubili oca i silovali majku u rodnoj Tenji.

Gudelja je u rujnu prošle godine uhitila australska federalna policija, nakon što je Hrvatska zatražila njegovo izručenje. Gudelj se skrivao u Australiji pet godina a sada se nalazi u zatvoru u Wentworthvillu, predgrađu Sydneyja.

A.B.
Foto: Slobodna Europa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara