Antunović: O ustupanju teritorija vojnim snagama odlučivat će Sabor

Antunović: O ustupanju teritorija vojnim snagama odlučivat će Sabor
MINISTRICA obrane Željka Antunović izjavila je danas u Saboru da će o svakom eventualnom zahtjevu prema Hrvatskoj da svoj teritorij ustupi stranim vojnim snagama raspravljati i odlučivati Sabor, te u ime Vlade izrazila nadu da do takvog zahtjeva neće doći.

Na upit HSLS-ovca Želimira Janjića kakvu je pravnu podlogu Vlada imala pri donošenju odluke o ustupanju hrvatskog zračnog prostora za potrebe koalicijskih snaga u slučaju rata u Iraku, ministrica je kazala da je vladina odluka više političkog nego operativnog karaktera, te da ima svaku zakonsku podlogu.

Napomenula je da Vlada nije ustupila zračni prostor oružanim snagama stranih država, već civilnim transportnim zrakoplovima.

Na zamjerke pojedinih oporbenih zastupnika da je Vlada mimo Sabora donosila odluke oko iračke krize, Antunović je podsjetila da se o tome raspravljalo na saborskim odborima za vanjsku i unutarnju politiku.

´U trenutku kada bude postojala bilo kakva mogućnost ili najava zahtjeva za ustupanje teritorija za vojne snage, takav će zahtjev raspraviti i o njemu odlučiti Hrvatski sabor´, naglasila je.

Dorica Nikolić u ime Kluba HSLS-a ocijenila je da premijer i ministrica Antunovć obmanjuju javnost, rekavši da za prelet civilnih (transportnih) zrakoplova nije potrebna posebna dozvola.

Odgovarajući na zastupničko pitanje zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić rekao je da je radna obveza liječnika uvedena kako bi se građanima osigurala kvalitetna i adekvatna zdravstvena zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnica HDZ-a Karmela Caparin upitala je zašto je uvedena radna obveza kad se spor mogao riješiti strukovnim kolektivnim ugovorom, na što je Bilić odgovorio da nema razloga da se nešto zove strukovni ugovor ako su svi liječnički zahtjevi prihvaćeni granskim kolektivnim ugovorom.

´Vlada nije mogla prihvatiti 45 postotno povećanje liječničkih plaća, no one su povećane kroz posebne uvjete rada´, rekao je Bilić najavivši nastavak pregovora s liječničkim sindikatom.

Zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor zaključila je ´aktualno prijepodne´ pitanjem hoće li Ministarstvo hrvatskih branitelja odustati od testiranja testom MMPI-2 koji je uveo dosta uznemirenosti među branitelje.

Ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić kazao je da su taj test podržali hrvatski stručnjaci i da će se primjenjivati uz manje izmjene poput testiranja u manjim skupinama ili individualno.

Test je uveden radi unificiranja procesa stjecanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i jedini je test licenciran u Hrvatskoj, rekao je Pančić.

´Oni branitelji koji ne mogu ispuniti test ništa ne gube jer će se na njih primijeniti neki drugi testovi´, dodao je Pančić.

Sabor će nakon stanke nastaviti rad po utvrđenom dnevnom redu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara