Antunović: Vlada nije dopustila dolazak stranih vojnika na tlo RH

VLADINO odobrenje američkim civilnim transportnim zrakoplovima da, u slučaju rata protiv Iraka, koriste hrvatski zračni prostor, isključuje bilo kakvu mogućnost dolaska stranih vojnika na tlo Hrvatske, o čemu je nadležan odlučiti samo Sabor, kazala je ministrica obrane Željka Antunović.

Ministrica je pozvala novinare u ministarstvo obrane kako bi im dala izjavu u svezi s člankom objavljenim u utorak u tjedniku "Nacional" iz kojeg proizlazi da je vlada "prešutno" odobrila iskrcavanje američkih vojnika u nekim hratskim zračnim lukama pa čak i njihov kraći boravak u "obližnjim odmaralištima".

Informacija o dopuštenju boravka američkih vojnika "iskonstruirana je i netočna", rekla je ministrica.

"Odluka (vlade) isključuje bilo kakvu mogućnost dolaska stranih vojnika na tlo RH o čemu, ako to od Hrvatske ikad bude zatraženo, može odlučiti samo Sabor RH", kazala je Antunović.

Ministrica je opovrgnula da tjednik posjeduje dokument koji "operacionalizira" vladinu odluku od 26. veljače, jer se radi o papiru, dakle radnom materijalu koji nije imao oznaku vojne tajne.

To je tek jedna od mnogih "analitičkih simulacija mogućih zahtjeva" Sjedinjenih Država, kojima se vlada koristila u procesu odlučivanja, kazala je Antunović.

Ministrica je istaknula da su većina navoda u spomenutom tekstu proizvoljne improvizacije "ili neupućenih ili zlonamjernih izvora" i stoga se upravo provodi istraga kako bi se utvrdile neke činjenice koje bi mogle povezati te izvore s nekim izvorima MORH-u.

"Nećemo tek tako prijeći preko toga", najavila je Antunović obećavši da će kad se za to ispune uvjeti javnost biti precizno obaviještena.

(Hina) rt rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara