APEC: BORBA PROTIV TERORIZMA I POTICANJE SLOBODNE TRGOVINE

Čelnici 21 zemlje članice Foruma azijskopacifičke gospodarske suradnje (APEC) završili su u utorak dvodnevni summit usuglasivši se da će se boriti protiv terorizma, poticati slobodnu trgovinu te pokušati riješiti sjevernokorejsku nuklearnu krizu. L

"Suglasni smo da transnacionalni terorizam i širenje nuklearnog terorizma predstavljaju izravnu prijetnju i stvarni izazov. Zato smo se dogovorili da nećemo APEC usmjeriti samo na unapređenje naših gospodarstava nego i na dodatnu misiju jamčenja sigurnosti našim narodima", navodi se u završnoj izjavi APEC-a.

Sudionici summita dogovorili su se da će "poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi u potpunosti i bez odgode razotkrili i onemogućili djelovanje transnacionalnih terorističkih skupina koje prijete APEC-u".

Sudionici summita su na gospodarskom polju istaknuli potrebu jačanja partnerstva kako bi liberalizirali i olakšali regionalnu trgovinu i ulaganja te potaknuli slobodnu gospodarsku razmjenu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, čelnici 21 zemlje članice APEC-a, pozvali su na obnavljanje trgovinskih pregovora koji su prošli mjesec neuspješno završili u Cancunu zbog prevelikih razlika u stajalištima između siromašnih i bogatih zemalja.

Poslovni ljudi s područja APEC-a ovaj su summit ocijenili previše birokratskim, kritiziravši što nema ambicija za razvijanje globalne slobodne trgovinske razmjene.

(Hina) bis dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara