Apel upravnog vijeća Hrvatskoga povijesnog muzeja

Apel upravnog vijeća Hrvatskoga povijesnog muzeja
UPRAVNO vijeće Hrvatskoga povijesnog muzeja (HPM) uputilo je danas Ministarstvu kulture i hrvatskoj kulturnoj javnosti apel da se ubrza postupak za smještaj tog muzeja na zagrebačkom Marulićevu trgu.

Upravno vijeće HPM-a u apelu dostavljenu Hini ističe da je Muzej od 1999. do 2003. bio suočen s prostornim ograničenjima i teškoćama te stoga poziva Ministarstvo kulture i hrvatsku kulturnu javnost da se ubrza postupak primjerena i trajna smještaja HPM-a.

"Na kraju četverogodišnjeg mandata Upravno vijeće HPM-a, suočeno s prostornim ograničenjima u kojima obavlja svoje djelatnosti, upućuje apel da se Muzeju omogući primjeren i trajan smještaj. Inače će Hrvatska i dalje biti vjerojatno jedina europska država bez stalna muzejskog postava o vlastitoj povijesti", ističe se u zaključku apela te traži da se ubrza postupak smještaja Muzeja na lokacijama na Marulićevu trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stručno vijeće HPM-a bilo je uputilo apel Muzejskom vijeću i kulturnoj javnosti još u lipnju 2001. u kojem je upozorilo da se više ne može govoriti o ugroženosti muzejske građe nego o propadanju i njezinu uništavanju zbog građevnih i inih radova u Meštrovićevu paviljonu.

Hrvatski povijesni muzej, uz Arheološki muzej i Hrvatski prirodoslovni muzej, sljednik je Narodnog muzeja u Zagrebu koji je javno i organizirano počeo djelovati 1846., a hrvatski preporoditelji odredili su ga kao nacionalnu ustanovu.

"Narodni muzej u Zagrebu osnovan je kao hrvatski nacionalni muzej u vrijeme kada su središta političke moći i odlučivanja bila izvan Hrvatske i kada je priječen samostalan razvitak središnjih ustanova kulture u Hrvatskoj. Time možemo pravdati sudbinu Narodnog muzeja u prošlosti. Međutim, kako pravdati činjenicu da Hrvatski povijesni muzej i danas djeluje u nemogućim uvjetima? U uvjetima nedostojnim ustanove nacionalnog karaktera!", ističe u apelu Upravno vijeće Hrvatskoga povijesnog muzeja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara