Apostolski nuncij: Crkva se ne smije miješati u politiku

APOSTOLSKI nuncij Francisko Javier Lozano dana je bio primljen u Uredu Predsjednika, no nije razgovarao sa Stjepanom Mesićem nego s njegovim posebnim savjetnikom Budimirom Lončarom.

Do ovog sastanka je došlo nakon žestokog protivljenja predsjednika Mesića uključenju Crkve u predizbornu kampanju. Mesića je naljutio vojni ordinarij Juraj Jezerinac koji je u propovijedi prošle nedjelje u crkvi Gospe Fatimske u Belaju govorio o predizbornoj kampanji i obećanja nekih stranaka nazvao sotonskim. No, po pitanju izjava vojnog ordinarija predsjednik ne može ništa, jer on odgovara samo Papi, te je Mesić nakon Jezerinčeve propovijedi zatražio sastanak s apostolskim nuncijem.

No, danas je u razgovoru između Budimira Lončara i apostolskog nuncija Lozana došlo do podudarnosti gledišta oko potrebe nemiješanja Crkve i svećenika u predizbornu kampanju, priopćio je Ured Predsjednika. Dvojica sugovornika su se složili da je to neprimjereno praksi demokratskih zemalja, a vjernike bi moglo dovesti u situaciju da se moraju opredjeljivati između Crkve i političke opcije, odnosno stranke koju podržavaju.

Monsignor Lozano je izrazio puno zadovoljstvo statusom kojeg u Hrvatskoj ima Katolička crkva, te je naglasio puno poštovanje svih demokratski izabranih institucija Hrvatske, a osobito Predsjednika jer je izravno izabran.

U Uredu Predsjednika očekuju nastavak dijaloga o dotaknutim, kao i o drugim temama.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara