Apostolski nuncij Giulio Einaudi predvodio svečanu misu u zagrebačkoj katedrali

APOSTOLSKI nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giulio Einaudi predvodio je večeras na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije svečanu misu u zagrebačkoj prvostolnici kojom se i oprostio od brojnih okupljenih vjernika na kraju svoje misije prvoga apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj.

Misnim slavljem završena je svečanost oproštaja msgr. Giulia Einaudia priređena u povodu završetka njegove službe apostolskoga nuncija u Hrvatskoj. U sklopu te svečanosti večeras je u dvorani "Vijenac" Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa predstavljena i knjiga msgr. Einaudia "Dragocjeno služenje Crkvi".

U pozdravu je nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Josip Bozanić rekao je da se zahvalnim euharistijskim slavljem rado prisjećamo 13. svibnja 1992. dana kada Crkva u liturgiji slavi spomen Gospe Fatimske i kada je msgr. Einaudiu na početku njegove misije srdačnu dobrodošlicu izrazio blage uspomene kardinal Franjo Kuharić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prije 11 godina primili smo Vaš dolazak kao zraku svjetla u tada našu tešku stvarnost pritisnutu okrutnim ratom", podsjetio je nadbiskup Bozanić istaknuvši da je Katolička crkva u Hrvatskoj u službi apostolskoga nuncija msgr. Giulia Einaudia uvijek imala siguran oslonac. Po nadbiskupovim riječima, msgr. Einaudi je dolazeći s bogatim iskustvom prethodnoga rada u tešku zbilju ratom pogođene zemlje i Crkve udarane različitim pritiscima i nepravdama brzo prepoznao hrvatsku kulturnu baštinu ukorijenjenu u katoličkoj vjeri i pratio mukotrpnu izgradnju demokratskoga društva.

"Stvarnost posljednjega desetljeća obvezuje nas velikom zahvalnošću prema papi Ivanu Pavlu II., a te stranice hrvatske povijesti na kojima je toliko puta upisano i Vaše cijenjeno ime ostat će neizbrisive u našemu pamćenju" rekao je Bozanić.

U oproštajnoj propovijedi msgr. Giulio Einaudi podsjetio je kako je po dolasku u Zagreb odmah nakon priznanja Hrvatske mogao izbliza slijediti ponovno rađanje jedne plemenite nacije, najprije iskušavane ugnjetavačkim režimom koji nije poštovao ljudsko dostojanstvo, a zatim dugotrajnim i krvavim ratom koji je prouzrokovao strahovite patnje i razaranja. Ali, zahvaljujući svojoj višestoljetnoj kulturi ukorijenjenoj u kršćansku vjeru i svom pučanstvu snažnom i žilavom u obrani vlastitih uvjerenja Hrvatska je znala pronaći put ponovne izgradnje demokratskoga društva i usmjerenja prema Europi, rekao je msgr. Einaudi.

Svoje osjećaje izrazio je parafrazirajući riječi psalma sto trideset sedmoga - Nek se osuši desnica moja, Hrvatska, ako tebe zaboravio, što je izazvalo dugotrajan pljesak zahvalnosti prepune zagrebačke prvostolnice. Na kraju propovijedi zazvao je riječima Svetoga Oca izgovorenim u Zadru na sve okupljene zagovor Blažene Djevice i pozvao da njezinoj majčinskoj brizi povjerimo svoj život, sadašnjost i budućnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara