Apple radi na hidrogenskim baterijama koje će trajati tjednima

Foto: AFP

MNOGI obožavatelji Appleovih gadgeta "na nož" su dočekali iPhone 4S i iOS 5. Iako su dizajn i performanse bili na visokoj razini na koju je Apple svoje korisnike odavno navikao, problem je postao životni vijek baterije.

Baterije koje trenutno pogone pametne telefone više jednostavno ne mogu izdržati silno opterećenje. A korisnici nisu nimalo oduševljeni idejom da svoje mobitele najmanje jednom dnevno moraju uključiti u struju. U Appleu su, čini se, svjesni da je ovo nedostatak kojeg moraju što prije riješiti; budućnost samo što nije stigla!

Baterija koja će trajati tjednima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema informacijama koje je objavio Daily Telegraph, pozivajući se na dokumente američkog Patentnog ureda, Apple radi na baterijama koje će pogoniti hidrogensko gorivo. Ideja je stvoriti baterije za laptope i mobitele koje će tjednima moći raditi bez punjenja. Osnovni dio ove baterije trebala bi biti hidrogenska ćelija, koja bi vodik i kisik pretvarala u električnu energiju.

Radi se o istoj tehnologiji koja se do sada spominjala kao pogonsko gorivo za ekološki "čiste" automobile. Baterije koje rade na principu hidrogenskih ćelija kvalitetnije su i sigurnije za okoliš od klasičnih akumulatorskih baterija, zbog čega se prema njima navodno u skoroj budućnosti planiraju okrenuti svi veliki proizvođači.

Fosilna goriva su prošlost

"Potpuno oslanjanje naše zemlje na fosilna goriva natjeralo je američku vladu na održavanje kompliciranih političkih i vojnih odnosa s nestabilnim vladama na Bliskom istoku. Također, izložila je našu obalu i građane koje na njoj žive opasnostima vezanim uz dubinsko bušenje u moru. Ovi problemi doveli su do povećane svijesti o okolišu kod naših korisnika i želje da se promovira i koristi obnovljiva energija", navodi se u spisu koji je Apple položio u Patentni ured.

Hidrogenske ćelije, objašnjava Apple u svom patentu, zahvaljujući naprednoj tehnologiji na koju se oslanjaju, mogu postići životni vijek baterije od čak nekoliko tjedana. Dva patenta koja su poslana Patentnom uredu nisu prvi signal da Apple radi na novim baterijama. Još u listopadu ove godine Apple je predao prve patente iz kojih se dalo iščitati da ozbiljno rade na revoluciji napajanja svojih uređaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara