Arafat nema ništa protiv sastanaka s Izraelcima

PALESTINSKI predsjednik Jaser Arafat rekao je u utorak da je spreman pristati na sastanak s Izraelcima na visokoj razini.

Govoreći na novinskoj konfereniji nakon sastanka s grčkim ministrom vanjskih poslova Georgiosom Papandreouom, Arafat je naglasio da se "nikada i nije protivio kontaktima s Izraelcima na sigurnosnim ili političkim razinama".

Viši palestinski dužnosnici kazali su da je Arafat dao zeleno svjetlo izraelsko-palestinskom sastanku na visokoj razini, koji bi se mogao održati već u subotu.

Palestinsku stranu predstavljat će novoizabrani premijer Mahmoud Abbas, predsjednik parlamenta Ahmed Qorei te novi ministar za sigurnosna pitanja Muhammad Dahlan, a oni će se sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Održavanje sastanka, tvrde izvori, predložio je američki državni tajnik Colin Powell na sastanku s Abbasom u nedjelju u Jerichonu.

Arafat je pristao na sastanak unatoč tomu što Sharon još nije službeno prihvatio međunarodni mirovni plan i unatoč raširenom palestinskom stajalištu da će takav sastanak biti samo Sharonov reklamni trik.

Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou, trenutačni predsjedatelj EU, kazao je novinarima da Europska unija podržava novi bliskoistočni mirovni plan, koji predviđa uspostavu neovisne palestinske države do 2005. godine, te će učiniti sve da se on i provede u djelo.

Papandreou se prije Arafata odvojeno sastao s Abbasom, Qoreijem i palestinskim ministrom vanjskih poslova Nabilom Shaathom, a tijekom jutra u Jeruzalemu je razgovarao i sa Sharonom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara