Arapi najavili gradnju nove najviše zgrade na svijetu, visine od preko kilometar

Arapi najavili gradnju nove najviše zgrade na svijetu, visine od preko kilometar

PRIJE nego što su uopće završili s izgradnjom nove najviše zgrade na svijetu, u Dubaiju idu korak dalje i najavljuju jednu još višu. Kreditna kriza možda pogađa ostatak svijeta, ali u bogatim arapskim emiratima to ne igra značajnu ulogu.

Danas je državna graditeljska tvrtka Nakheel objavila kako će novi neboder biti najviši na svijetu, da će biti postavljen u luksuznom dijelu grada nazvanom "Novi Dubai", a ako su glasine istinite, protezat će se u visinu preko kilometra!

Na zgradi će se raditi cijelo jedno desetljeće, temelji su već postavljeni, nalazit će se između dva umjetna pješčana otoka napravljena u ovom mileniju, a imat će vlastitu umjetnu luku. Zgrada će imati 150 liftova i 200 katova, a dizajn je, tvrde iz Nakheela, inspiriran islamskom arhitekturom, kakvu se može vidjeti u Alahmbri u Španjolskoj ili aleksandrijskom lukom u Egiptu. 

"Konkurencija" velikih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakheel, dio državnom konglomerata Dubai World, je tvrtka koja je izgradila dobar dio modernog Dubaija. Osim izgradnje dva umjetna pješčana otoka, po kojima je najpoznatiji, Nakheel je izgradio i velik broj šoping centara, hotela i stambenih zgrada.

Dubai je već grad s najvišom zgradom na svijetu, iako ona još nije završena. Radi se o neboderu imena Burj Dubai (Toranj Dubaija), kojeg izgrađuje Nakheelova "konkurentska" tvrtka Emaar Properties, čiji je vlasnik također država.

Ne zna se koliko će Burj Dubai biti visok, ali sada je već svjetski rekorder s visinom od 690 metara. Izgradnja treba biti gotova za otprilike godinu dana. Prema ovakvim najavama visina od 474 metra trenutno najviše dovršene zgrade na svijetu, kineskog World Financial Centera u Šangaju, čini se zaista patuljastom.

J.D.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara