ARHEOLOGIJA: MAČKE KUĆNI LJUBIMCI VIŠE OD 9.500 GODINA

Čovjek i mačka sprijateljili su se već prije 9.500 godina, zaključili su arheolozi nakon što su u grobnici na Cipru pronašli kosture čovjeka i mačke simetrično položene jedan do drugog na udaljenosti od 40 cm. L

"Nalaz navodi na zaključak da su tijekom života bili povezani", kaže voditelj istraživačkog odjela Prirodoslovnog muzeja u Parizu Jean-Denis Vigne. Studija o rezultatima tog arheološkog nalaza na Cipru bit će objavljena u petak u stručnom časopisu Science.

Afrička divlja mačka (felis silvestris libyca) namjerno je, tvrdi francuski znanstvenik, položena u grobnicu na Cipru, staru više od 9 tisuća godina. Smatra se da se od afričke divlje mačke razvila današnja domaća mačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kostur životinje ne pokazuje očite ozljede, pa znanstvenici pretpostavljaju da je ubijena kako bi bila položena u grobnicu uz njezinog umrlog vlasnika. Bogati posmrtni darovi poput morskih školjki, nakita i oruđa, nađeni u grobnici, svjedoče o visokom društvenom statusu pokojnika. Činjenica da je uz čovjeka pokopana i mačka govori da se odnos među njima nije zasnivao samo na materijalnoj koristi nego i na duhovnim vezama, drže francuski arheolozi.

Već je odavno poznato da su mačke na Cipar uspjele doći samo uz pomoć ljudi. Dosad nije bilo jasno jesu li to bile pitome ili divlje životinje. "Sada znamo da su to bile mačke povezane s ljudima", kaže Vigne. Francuski istraživači otkrili su grobnicu u Shillourokambosu, mezolitskoj nastambi na Cipru koja datira iz razdoblja od 8300 do 7000 godina prije nove ere. Dosad se smatralo da su stari Egipćani bili prvi koji su prije otprilike 4000 godina pripitomili mačke i držali ih kao kućne životinje.

(Hina) xsd ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara