Arheološko nalazište na Papuku

NAJNOVIJA otkriće raznih keramičkih dijelova posuđa i drugih predmeta s vrha Papuka (953 m) po prvim arheološkim istaživanjima upućuju da je riječ o većem naselju iz brončanog doba, oko 1100 godina prije Krista, doznaje se od mr. Hrvoja Potrebice s arheološkog odsjeka Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na tom prostoru, kazao je Potrebica, posebno je zanimljivo što su ovog tjedna otkriveni i nalazi koji upućuju na keltsku kulturu, te na veća srednjovjekovna naselja.

Predstoje opsežna arheološka iskapanja jer je riječ o "izuzetno vrijednim otkrićima na do sada najvišem zabilježenom lokalitetu u sjevernom dijelu Hrvatske", rekao je Potrebica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode "Papuk" mr. Ivica Samardžić istaknuo je da su keramičke dijelove raznih posuđa i ostaloga dobili od jednog djelatnika radarske postaje MORH-a koja se nalazi na najvišem vrhu Papuka, te da su mu zahvalni što je "imao sluha za tako važno otkriće i predao im vrijedne ostatke prošlosti". Predstoje opsežna arheološka istraživanja u suradnji Javne ustanove Park prirode "Papuk" i arheoloških stručnjaka, kazao je.

(Hina) vs vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara