Arheolozi pronašli manji Stonehenge

Tekst: N.Š.
Foto: Wikipedia

ARHEOLOZI su pronašli ostatke prethistorijskog religijskog nalazišta koji je za oko 2 kilometra udaljeno od slavnog Stonehengea, javljaju svjetski mediji.

Novo nalazište dobilo je ime "Bluestonehenge" zbog boje velškog kamena koje je tamo postavljeno prije nekoliko tisuća godina. Kamenje je davno maknuto i sada se na tom mjestu, na zapadnoj obali rijeke Avon, nalaze samo rupe nastale od 25 kamenih gromada. One pokazuju da je tu nekad bio krug od kamena iz planine Preseli u Walesu udaljene oko 240 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživač Parker Pearson tvrdi da postoji mogućnost prema kojoj je kamenje iz unutarnjeg kruga Stonehengea nekada činilo Bluestonehenge, ali još uvijek se čekaju nalazi koji će to potvrditi. Sada je najvažnije utvrditi kada je kamenje dopremljeno i u kojem trenutku je premješteno.

"Mislim da smo našli neoboriv dokaz da je rijeka bila vrlo važna ljudima koji su koristili Stonehenge. Vjerujem da je rijeka činila prolaz između živih i mrtvih i ovo je točka gdje ostavljate svijet živih na rijeci i ulazite u svijet mrtvih kod Stonehengea", rekao je Pearson.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara