Arhitekti se natječu za novi Svjetski trgovinski centar

IZBOR međunarodnih arhitekata koji se natječu za ponovnu izgradnju Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku postupno se kristalizira, a u konkurenciji su najmanje tri imena.

No, u posljednjim tjednima pred formalno otvaranje natječaja obožavatelji pokojnoga španjolskog arhitekta Antonija Gaudija, poznatog po brojnim umjetničkim građevinama u Barceloni, najavili su da će i oni podnijeti plan za projekt temeljen na futurističkoj zgradi u obliku rakete koju je Gaudi nacrtao 1908. kao mogući predložak za jedan newyorški hotel.

Do protekloga je Božića javnosti predstavljeno devet dizajna nove zgrade Svjetskog trgovinskog centra. Prema dosadašnjim ocjenama, u najozbiljnijoj konkurenciji naći će se Britanac Norman Foster, Nijemac Daniel Libeskind i američka arhitektonska tvrtka Peterson Littenberg Architecture.New York Times je izvijestio kako istraživanje javnoga mnijenja pokazuje da određenu prednost imaju Fosterovi ´ljubeći tornjevi´, nazvani tako jer su njegovi tornjevi blizanci na tri mjesta spojeni kako bi izgledali kao jedan.

Libeskindov spiralni toranj bio bi visok 592 metra, dok se projekt Peterson Littenberga sastoji od dva tornja visoka 467 metara. Fosterovi bi tornjevi bili po visini jednaki Libeskindovom. Bude li izabran neki od ta dva projekta, nova bi zgrada WTC-a postala najviša zgrada na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svaki ponuđeni projekt mora uključiti spomenik za više od 3000 osoba poginulih u srušenim tornjevima blizancima WTC-a, Pentagonu i zrakoplovu koji se srušio u Pennsylvaniji u terorističkim udarima na SAD 11. rujna 2001. Također moraju biti sadržani vrtovi, prostori s dućanima, uredski prostori i prostori za zabavu.

Do konačnog je izbora još dug put. Newyorški se dužnosnici ipak nadaju da će izbor do kraja veljače suziti na jedan do dva projekta, a svaki će morati biti prilagođen tako da obuhvati i izgradnju podzemnog i nadzemnog prometnog prostora.Gaudi, koji je bio jedan od vodećih stilista Art Nouveaua s početka 20. stoljeća, načinio je 1908. predložak za newyorški hotel u obliku rakete ili stalagmita koji bi, da je izgrađen, bio visok 394 metra ili tek 23 metra niži od Empire State Buildinga koji je 1931., kada je zgotovljen, postao najviša zgrada na svijetu.

NYT navodi da će skupina Gaudijevih obožavatelja u Španjolskoj i SAD-u njegov projekt ponuditi na proljeće kada se i formalno otvori natječaj za novi WTC.´Kada bi samo znali za ovu zgradu, Njujorčani bi je odmah zavoljeli´, izjavio je suizdavač časopisa Rojo iz Barcelone Marc Mascort i Boix.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara